Carian
Gentari Bekerjasama Dengan Lazada – Penggunaan 25 Motosikal Elektrik Untuk Penghantaran Akhir
May 29, 2024 Ikhwan Nazri

Perkhidmatan yang menggunakan sistem logistik dan penghantaran merupakan satu arena yang menggunakan tenaga bahan api yang tinggi. Gentari yang menyediakan tenaga lestari hari ini telah mengumumkan kerjasama bersama Lazada dan melancarkan Gentari VaaS (Vehicle-as-a-Service) iaitu Kenderaan-sebagai-Perkhidmatan. 

Menerusi Gentari VaaS, Gentari akan menawarkan perkhidmatan ini kepada syarikat atau perniagaan yang banyak menggunakan sistem logistik. Syarikat yang banyak menggunakan perkhidmatan logistik ini mempunyai sasaran kelestarian yang tersendiri, dan perkhidmatan Gentari ini dapat mengurangkan jejak karbon yang dihasilkan syarikat ini.

Menerusi kerjasama ini, Lazada Malaysia akan menggunakan 25 motosikal elektrik dari Gentari untuk penghantaran akhir (last-mile delivery), sekaligus dapat mengurangkan pembebasan karbon. Ini juga sejajar dengan sasaran kerajaan bagi menggalakkan syarikat menggunakan perkhidmatan dengan pembebasan karbon yang rendah.

Motosikal elektrik yang digunakan adalah model BlueShark R1 yang mempunyai jarak perjalanan 110 km/j, dengan kelajuan maksimum 80km/j. Dengan bateri yang boleh ditukar ganti dan juga data yang dikumpulkan, ia bakal memudahkan operasi penghantaran Lazada dan membantu dalam melestarikan operasi logistik mereka. 

Komen