Carian
Pemacu USB Mengandungi Kpop Dihantar Ke Korea Utara Menggunakan Belon Sebagai Perang Psikologi
June 6, 2024 Effi Saharudin

Perang Korea yang bermuka pada tahun 1950 sebenarnya tidak pernah berakhir. Korea Selatan dan Utara sekadar bersetuju untuk melakukan gencatan senjata pada tahun 1953 sehinggalah sekarang. Pertarungan di medan perang mungkin terhenti selama 71 tahun tetapi perang psikologi antara Seoul dan Pyongyang kini berterusan menggunakan belon.

Hari ini kumpulan Pejuang Korea Utara Merdeka (FFNK) menghantar 10 belon ke Korea Utara yang mengandungi 200,000 risalah mengkritik Kim Jong Un, wang Dollar Amerika dan pemacu 5000 USB Yang mengandungi muzik Kpop serta video Kdrama. Ini adalah balasan kepada tindakan Korea Utara yang menghantar 3500 belon ke Selatan mengandungi sampah sarap dan najis.

Perang belon ini dimulakan oleh FFNK pada 10 Mei lalu apabila mereka menghantar 2000 pemacu USB mengandungi muzik video Kpop menggunakan belon. Penggunaan belon untuk menghantar kandungan propaganda sudah dilakukan sejak 1950an lagi sebelum dihentikan oleh kerajaan Korea Selatan bagi menjaga hubungan baik.

Ia kemudiannya diteruskan oleh NGO yang menghantar buku, video dan kemudiannya DVD mengandungi kandungan kpop serta kdrama. Penggunaan pemacu USB ialah selari dengan peredaran zaman dimana lebih mudah menghantar propaganda dalam bentuk digital.

Korea Utara sebelum ini bersetuju berhenti melakukan serangan sampah ke Selatan tetapi dengan tindakan FFNK terbaru ini, “gencatan belon” yang terkini ini mungkin akan sekali lagi berakhir.

Komen