Carian
Kerajaan Singapura Hantar SMS Menggunakan Satu Identiti Sahaja Bagi Menentang Penipuan Atas Talian
June 14, 2024 Effi Saharudin

Penipuan atas talian semakin licik dan kompleks. Sebagai contoh terdapat kiriman SMS mengatakan anda disiasat PDRM, LHDN ,JPJ, KWSP dan MOF berlegar-legar sekarang dengan ramai juga yang menjadi mangsa. Orang ramai perlu lebih bijak membezakan SMS palsu dengan yang dihantar penipu dan in ini bukanlah perkara yang mudah. Oleh sebab ini kerajaan Singapura akan mula menghantar SMS dengan identiti GOV.SG sahaja bermula 1 Julai bagi membanteras penipuan atas talian.

Dengan penghantaran maklumat menerusi hanya satu identiti, kebarangkalian penipuan dilakukan dapat dikurangkan. Setiap SMS akan memaparkan identiti penghantar, kementerian yang berkaitan dan juga notifikasi ia dihantar secara automatik maka tidak perlu dibalas oleh penerima. Jika SMS meminta maklum balas dengan pautan, ia adalah sah palsu.

Pengecualian hanya diberikan kepada Kementerian Pertahanan untuk memanggil peserta khidmat negara dan juga mesej kecemasan. Inisiatif ini dilakukan di bawah Produk Kerajaan Terbuka (OGP). Kerajaan Singapura adalah antara pelopor teknik mengurangkan risiko penipuan atas talian di dunia dengan ia mengharamkan penghantaran pautan internet dalam SMS sejak 2022.

Setiap perniagaan juga perlu berdaftar dengan nombor identiti diberikan untuk pengesahan jika ingin menghantar SMS. Singapura juga mengharamkan pemasangan aplikasi Android secara sisi dengan bantuan Google tahun lalu yang merupakan sebuah projek rintis dunia atas sebab keselamatan.

Komen