Carian
TDK Bangunkan Bahan Yang Meningkatkan Ketumpatan Tenaga Bateri Keadaan-Pepejal Sehingga 100X
June 19, 2024 Effi Saharudin

Bateri keadaan-pepejal (solid state) sedang dibangunkan untuk kegunaan pelbagai syarikat. Ia adalah lebih selamat berbanding bateri Li-Ion sekarang dan lebih penting sekali ialah mempunyai ketumpatan tenaga lebih tinggi. Ini membolehkan bateri kereta lebih kecil atau dengan kapasiti lebih tinggi dalam saiz sama dihasilkan.

TDK minggu ini mengumumkan mereka berjaya membangunkan bahan baharu yang akan digunakan pada bateri keadaan-pepejal CeraCharge mereka. Bahan ini mempunyai kepadatan tenaga 1000 Wh/L yakni 100 kali lebih tinggi berbanding bahan yang digunakan mereka sekarang. Teknologi ini menyasarkan penggunaan pada fon telinga nirwayar, jam tangan pintar dan alat bantuan pendengaran. Sebagai perbandingan bateri Li-Ion mempunyai kepadatan tenaga antara 250–693 Wh/L.

Penggunaan terawal ialah sebagai ganti kepada bateri sel bulat yang digunakan pada pelbagai peranti seperti jam tangan. Menurut TDK, teknologi ini akan dapat memenuhi RUU baharu EU yang memerlukan bateri pada peranti digantikan dengan lebih mudah. Dengan kapasiti lebih tinggi, ia juga dapat bertahan lebih lama sekaligus mengurangkan pencemaran.

Komen