Carian
Android 15 Lebih Bijak Mengunci Skrin Dengan Mengesan Jika Pengguna Berdekatan Dengan Peranti
June 20, 2024 Fahim Zahar

Peranti Android sebenarnya sudah lama ada ciri AI tetapi ketika itu terma yang popular adalah pembelajaran mesin. Antara ciri yang menggunakan teknologi ini adalah nyahkunci berasaskan wajah menggunakan kamera swafoto. Terbaru dalam Android 15 Beta 3, sistem akan lebih bijak mengunci skrin dengan mengesan sama ada pengguna berada berdekatan peranti ataupun tidak.

Ciri ini diberi nama sebagai Adaptive Timeout di mana jika pengguna berjauhan dengan peranti skrin akan terkunci dengan lebih pantas. Sementara jika pengguna berdekatan peranti skrin akan dikunci mengikut tetapan pengguna. Teknologi ini juga bukan perkara baharu kerana sejak zaman Samsung Galaxy S3 lagi sudah ada ciri menggunakan kamera swafoto menjejak mata pengguna untuk tidak mengunci skrin dengan pantas.

Google akan memberi pilihan kepada pengguna sama ada ingin mengunci skrin mengikut masa yang ditetapkan atau menggunakan ciri pintar baharu ini. Sama-sama kita nantikan kehadiran Android 15 untuk semua peranti yang dijangka akan tiba hujung tahun ini ke awal tahun hadapan.

Komen