Carian
Apple Dilaporkan Berbincang Dengan Syarikat China Untuk Memperkenalkan AI Pada Peranti Mereka
June 20, 2024 Nazrin

Pengenalan teknologi AI pada peranti-peranti pintar bukanlah sesuatu yang baru, dimana ia boleh dilihat bahawa semua pengeluar peranti pintar, termasuklah Apple telah memperkenalkan penawaran AI mereka sendiri untuk peranti sedia ada, dan juga peranti-peranti yang akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Kedudukan Apple sebagai pembuat peranti pintar premium dilihat sedikit unik berbanding pengeluar lain kerana mereka dilihat menggunakan taktik dua serampang dua mata, dimana mereka bukan sahaja bekerjasama dengan OpenAI untuk memperkenalkan teknologi AI generatif pada peranti mereka, tetapi juga dilihat membangunkan teknologi AI mereka sendiri juga.

Tetapi untuk pasaran China, iaitu pasaran peranti kedua terbesar Apple, keadaannya sedikit sukar kerana teknologi AI yang dibangunkan oleh syarikat Amerika Syarikat, seperti ChatGPT dan sebagainya tidak dibenarkan untuk digunakan di negara tersebut.

Oleh kerana itu, ia telah dilaporkan bahawa Apple sedang berbincang dengan beberapa syarikat teknologi di China seperti Baidu, Alibaba dan Baichuan AI dalam memperlihatkan bagaimanakan ciri-ciri Apple Intelligence dapat diperkenalkan di pasaran tersebut.

Pembangunan teknologi AI di China adalah sesuatu yang cukup rumit walaupun untuk syarikat-syarikat teknologi di China, kerana sebarang pembelajaran mesin dan pembangunan model bahasa raya yang menggunakan teks, imej dan video perlu menerima kebenaran oleh badan teknologi dan sekuriti di China sebelum ia boleh dibangunkan dan digunakan pada mana-mana peranti pintar.

Menurut laporan Wall Street Journal lagi, Apple telah mencuba untuk mendapatkan kebenaran daripada kerajaan China untuk menggunakan model bahasa raya dari luar negara tersebut, tetapi nampaknya hanya menemui jalan buntu dalam proses tersebut.

Penggunaan teknologi AI dilihat penting untuk Apple untuk meningkatkan pegangan pasaran mereka di China, kerana setakat ini, menurut laporan Counterpoint, mereka telah jatuh dua anak tangga ke tempat ketiga dibelakang dua jenama tempatan pada suku pertama 2024.

Siri peranti Apple iPhone 16 dijangka akan diperkenalkan pada suku ketiga tahun ini, dan dilihat akan memperkenalkan kebolehan penuh ciri AI Apple Intelligence. Bagaimanakah Apple akan memperlihatkannya untuk peranti-peranti mereka di pasaran China masih lagi belum diketahui.

Komen