Carian
Penuras Kandungan Politik Di Instagram Kerap Menyekat Kandungan Tersebut Walaupun Pilihan Ditukar
June 27, 2024 Nazrin

Selain daripada perkongsian kandungan riadah, Instagram juga digunakan sebagai sebuah lagi medan pertempuran media sosial, dan khususnya kini, apabila negara seperti Amerika Syarikat sedang semakin hampir dengan musim pilihanraya, dan juga peperangan yang sedang berlaku di Palestin.

Pada awal tahun ini, pihak Meta telah mengambil keputusan untuk memastikan bahawa kandungan tersebut tidak terlalu menular di platform mereka dengan memperkenalkan penuras untuk mengurangkan penglihatan kandungan politik.

Pengguna mempunyai pilihan samada mereka mahu melihat kandungan tersebut dengan kadar yang lebih kerap ataupun lebih sedikit, tetapi kini nampaknya terdapat satu isu yang menyebabkan penuras kandungan ini tidak berfungsi seperti sepatutnya.

Terdapat banyak laporan kini hadir yang mengatakan bahawa walaupun pengguna memilih untuk melihat kandungan politik yang lebih banyak, setiap kali aplikasi Instagram ditutup dan dibuka semula, tetapan yang dibuat akan diubah balik ke tetapan lalai, iaitu untuk melihat sedikit kandungan politik sahaja.

Isu ini ditemui di Instagram dan juga Threads, sebuah lagi platform media sosial dibawah Threads, tetapi ia juga dilaporkan bahawa isu ini telahpun diperbaiki beberapa jam selepas beberapa laporan mengenainya telah dibuat.

Komen