Carian
Meta Tidak Memperbaharui Perjanjian Pembayaran Kandungan Berita Dengan Australia Selepas 2024
June 28, 2024 Nazrin

Di beberapa buah negara, termasuklah Australia, Meta, syarikat disebalik platform media sosial Facebook, Instagram dan Threads harus membayar kerajaan negara tersebut pampasan untuk memaparkan kandungan berita daripada syarikat-syarikat media di negara tersebut. Perkara ini dipersetujui oleh kedua-dua pihak beberapa tahun lalu, dan kontrak pembayarannya akan perlu diperbaharui selepas tahun 2024.

Di sidang parlimen Australia baru-baru ini, wakil daripada pijak Meta telah mengumumkan bahawa selepas kontrak pembayaran media tamat selepas tahun ini, kebarangkaliannya adalah tinggi bahawa Meta akan mengharamkan penyiaran liputan dan pautan berita dari platform-platform mereka, kerana mereka tidak lagi mahu membayar kerajaan tersebut untuk perkara ini.

Ini bukanlah kali pertama Meta mengambil keputusan untuk tidak membenarkan kandungan berita disiarkan pada platform mereka. Sebelum ini, Meta juga telah mengumumkan bahawa pautan berita tidak lagi dibenarkan untuk disiarkan di Kanada setelah kontrak pembayaran kepada syarikat-syarikat media di negara tersebut tamat tempohnya atas alasan yang sama.

Setakat ini ia tidak diketahui lagi samada kerajaan Australia akan memaksa Meta untuk meneruskan pembayaran kepada institusi media tempatan ataupun tidak, khususnya dengan perjanjian bersama-sama syarikat-syarikat seperti News Corp dan Australian Broadcasting Company akan tamat kelak.

Dalam pada itu, laporan Reuters turut mengatakan bahawa Nine Entertainment dan Seven West Media mengatakan bahawa mereka akan dipaksa untuk memecat sebahagian tenaga kerja kerana kehilangan pendapatan daripada tamatnya kontrak pembayaran dengan Meta kelak.

Komen