Carian
Idea Sistem Bas Sekolah Memenangi Pertandingan Goodday KidSTART 2024 – Pertandingan Keusahawanan Kanak-Kanak
July 1, 2024 Aman

Goodday KidSTART merupakan salah satu program yang mengalakkan keusahawanan dikalangan para pelajar berumur antara 7 tahun ke 14 tahun. Ia membawa konsep seumpama “Shark Tank”, dimana pelajar-pelajar akan membetangkan dan mempersembahkan idea mereka kepada para juri, sebelum dipilih sebagai pemenang.

Untuk tahun 2024 ini, Lee Yumi berumur 9 tahun berjaya membawa pulang hadiah utama berjumlah RM20,000 dengan idea dinamakan “OnBoard”, iaitu sebuah sistem dan aplikasi memfokuskan bas sekolah. Bercakap mengenainya, Lee Yumi menyatakan mendapat idea ini ketika tersangkut dalam kesesakkan jalan raya ketika ayahnya menghantar ke sekolah. Ayahnya tidak membenarkan Yumi untuk menaiki bas ke sekolah kerana risau akan keselamatan, membuatkan Yumi untuk hadir dengan idea Onboard ini. Melalui idea yang dipersembahkan, ia memperlihatkan kebolehan memberitahu ibubapa apabila bas sekolah mengambil dan menghantar seseorang pelajar berkenaan, disamping memantau lokasi semasa dalam bentuk masa-nyata dan ciri-ciri lain.

Memenangi tangga kedua adalah Muhammad Basyeer dengan idea membentuk akademi pembelajaran memfokuskan pengaturcaraan dan juga robotik. Basyeer sedia melaksanakan beberapa program pengajaran, dan menekankan kanak-kanak mengajar kanak-kanak yang lain, dalam memberikan lebih keselesaan dalam penyampaian. Basyeer membawa pulang hadiah berjumlah RM10,000.

Program Goodday KidSTART 2.0 pada tahun ini menyaksikan lebih 4000 pelajar menyertainya dalam berkongsi idea dan perancangan perniagaan masing-masing. Program ini dianjurkan oleh Goodday, dan turut disokong oleh Alliance Bank dan juga Kementerian Pendidikan.

Komen