Carian
Pengeluaran Cip Semikonduktor Kilang TSMC Di Luar Taiwan Hanya 10 Peratus Dari Jumlah Pengeluaran
July 2, 2024 Nazrin

Seperti yang sedia maklum, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, syarikat teknologi semikonduktor yang mengilangkan cip-cip pemprosesan untuk Apple, AMD, NVIDIA dan sebagainya sedang membangunkan beberapa kilang di Amerika Syarikat, Jepun dan Eropah untuk menambahkan pengeluaran cip pemprosesan mereka.

Terkini, ia telah dilaporkan oleh berita tempatan Taiwan bahawa pengeluaran cip semikonduktor dari kilang-kilang di luar negara hanya akan menyumbang kira-kira 10 peratus jumlah pengeluaran keseluruhan syarikat tersebut.

Ini mungkin bukan sesuatu yang mengejutkan kerana TSMC hanya akan menggunakan teknologi-teknologi pembuatan cip semikonduktor terbaru mereka didalam negara mereka sahaja, seperti proses 3nm dan 1nm yang akan datang.

Ia dijangka bahawa kilang-kilang luar negara ini akan mengilangkan cip-cip semikonduktor yang menggunakan proses binaan 5nm dan 7nm yang sudahpun matang penggunaannya. Dalam pada itu, kos pembangunan kilang pengeluaran cip semikonduktor juga sangat mahal sekali, khususnya apabila ia dibina di negara-negara dunia pertama seperti Amerika Syarikat dan rantau Eropah.

Tenaga kerja juga menjadi satu masalah untuk syarikat seperti TSMC kerana tenaga kerja mengendalikan kilang pembinaan cip seperti ini bukanlah sesuatu yang mudah dicari. TSMC masih perlu mencari tenaga kerja tempatan di negara-negara ini tanpa membawa terlalu banyak tenaga kerja dari luar negara, dan ini adalah diantara beberapa cabaran yang dihadapi mereka.

Komen