Carian
Memori GDDR7 Micron Akan Meningkatkan Prestasi Gaming Sebanyak 30 Peratus Berbanding Memori GDDR6
July 2, 2024 Nazrin

Kad grafik generasi akan datang dari AMD dan NVIDIA dijangka akan hadir dengan penawaran memori terbaru GDDR7, dan Micron, syarikat pembuat cip memori dan storan yang terkemuka mengatakan bahawa memori tersebut akan memperlihatkan peningkatan prestasi gaming sebanyak 30 peratus berbanding dengan memori GDDR6 yang dibangunkan mereka sebelum ini.

Peningkatan prestasi ini dilaporkan adalah dari segi penambahan kadar bingkai untuk permainan komputer yang menggunakan teknik raster biasa dan juga Ray-tracing, walaupun untuk masa ini, Micron tidak memberikan sebarang butiran tentang permainan komputer manakah yang akan memperlihatkan penambahbaikan prestasi 30 peratus ini.

Walaupun begitu, ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Pertama, memori GDDR7 hadir dengan kelajuan memori 28Gbps ke 32Gbps yang jauh lebih pantas berbanding dengan penawaran memori GDDR6 yang mempunyai kelajuan memori 20-24Gbps sahaja. Disambungkan pada antaramuka 384 bit, 12 memori GDDR6 ini boleh menghantar data sebanyak pada kadar 1.5TB/s.

Apa yang lebih menarik lagi ialah untuk memori GDDR7 ini, penawaran kelajuan memori 32Gbps hanyalah permulaan. Kelak, dengan persaingan daripada syarikat-syarikat seperti Samsung dan SK Hynix, ia tidak mengejutkan untuk melihat memori GDDR7 dengan kadar penghantaran data sepantas 40Gbps di masa hadapan.

Komen