Carian
Amerika Syarikat Mengharamkan NGL Menawarkan Perkhidmatan Untuk Mereka Berumur Bawah 18 Tahun
July 9, 2024 Aman

FTC (Federal Trade Commission) di Amerika Syarikat kini mengumumkan pengharaman penawaran aplikasi NGL kepada mereka yang berumur dibawah 18 tahun. Selain penggunaan, aplikasi tersebut juga diharamkan dari segi pemasaran untuk mereka yang berumur bawah 18 tahun.

NGL merupakan salah satu aplikasi memfokuskan ciri awanama, membolehkan sesiapa bertanyakan soalan tanpa diketahui identiti kepada pemilik akaun NGL berkenaan. Sejak dilancarkan pada tahun 2021, ia agak popular digunakan oleh orang ramai melalui laman sosial untuk membolehkan sesiapa bertanyakan soalan tanpa diketahui identitinya.

NGL diambil tindakan oleh FTC disebabkan oleh beberapa aduan yang diterima, termasuk NGL tidak mempunyai pasukan penapis soalan berbentuk bahaya dan pembulian, selain NGL sendiri didapati menggunakan soalan yang dijana secara palsu dalam memastikan platform aktif digunakan serta membawa kepada pengguna melanggan perkhidmatan berbayar NGL. FTC juga turut menyatakan NGL telah menggunakan penjana soalan dan menghantar kepada para pengguna NGL dalam memastikan mereka tidak kehilangan minat dan penggunaan aplikasi berkenaan.

FTC menyatakan selepas ini NGL perlu mengimplementasi halangan daripada pengguna berusia bawah 18 tahun menggunakan aplikasi tersebut, selain NGL diharamkan menghantar mesej palsu kepada pengguna, serta tidak menipu dalam keupayaan sistem AI dalam menapis kandungan. NGL juga turut diminta memaklumkan pengguna dalam caj berulang yang dikenakan bawah langganan perkhidmatan berkenaan.

Komen