Carian
Singapore Food Authority Kini Membenarkan Penggunaan Serangga Sebagai Bahan Makanan Di Negara Tersebut
July 11, 2024 Nazrin

Entomophagy, ataupun sains pemakanan serangga bukanlah sesuatu yang baru. Saban tahun, semakin banyak negara-negara kini dilihat membenarkan penggunaan serangga sebagai bahan makanan yang boleh dimakan bukan sahaja oleh haiwan-haiwan ternakan, tetapi juga manusia.

Singapura merupakan negara terbaru yang kini dilihat membenarkan penggunaan serangga sebagai bahan makanan bukan sahaja oleh haiwan ternakan tetapi juga rakyat negara tersebut. Singapore Food Authority baru-baru ini telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka telah membenarkan penggunaan sejumlah jenis serangga sebagai bahan makanan di negara tersebut.

Keputusan ini dibuat selepas melihat sejumlah negara-negara di Kesatuan Eropah, Australia, New Zealand, Thailand dan Korea membuat keputusan untuk membenarkan pemakanan serangga-serangga untuk rakyat mereka.

Diantara serangga-serangga yang dibenarkan untuk dimakan oleh pihak SFA termasuklah belalang, belalang juta, mealworm, cengkerik dan sebagainya. Untuk pihak SFA, mereka mengatakan bahawa mereka menguji serangga-serangga untuk memastikan bahawa mereka tidak mengeluarkan gas ataupun bahan beracun apabila dimasak untuk mengelakkan isu keracunan terhadap manusia dan juga haiwan ternakan.

Pihak SFA mengatakan bahawa mereka akan mengemaskini senarai serangga yang selamat untuk dimakan dari semasa ke semasa.

Komen