Bagaimana Membuat Laporan Apabila Ditipu Oleh Penjual Online?

Updated on February 17, 2017 in Lain-Lain
52 on June 13, 2014

Beli laptop 2nd Hand kat mudah.my dah bank-in tapi barang masih tak sampai, call seller tak dapat.
Kat mana tempat paling tepat untuk buat laporan?
Ada nombor telefon, nama, nombor akaun bank, bank statement sebagai bukti sudah memadai?

  • Liked by
Reply
1 on June 14, 2014

buat diam sebab report polis ke ape bukan ade tindakan. zzzz

on December 25, 2016

Saya kena tipu beli kereta rm6k lesap. Buat report anak dh ada cucu dh dik x dengar khabar. JLN cara bk duit balik adalah kita kena jadi scammer jugak. Bukan buleh tangkap pun.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
6 on June 14, 2014

Buat report di balai polis berhampiran. Tapi jangan buat report “saya ditipu oleh sipolan bin sipolan”. Kerana elemen jenayah tidak wujud dalam perkataan “tipu”.

Dalam report tu harus ada perkataan “memperdaya” dan “mendorong” yang membawa elemen jenayah.

Contoh : Pada sekian haribulan saya terlihat iklan di sekian tempat. Lalu saya hubungi sipolan. Saya telah didorong untuk membayar sekian duit ke akaunnya. Setelah beberapa kali dihubungi meminta bayaran, saya bayar. Setelah beberapa hari, saya sedar saya telah diperdaya oleh sipolan kerana barang tidak sampai. Saya yakin sipolan telah memperdaya saya sehingga mendorong saya membayar sejumlah duit ke akaunnya.

(Sumber — lupa pernah baca dari mana)

Ape pun, letak je nama & nombor akaun orang tu kat sini. Biar yang lain tak jadi mangsa.

on June 14, 2014

Saya dah pernah buat report hampir sama macam tu kat balai polis and then kat KPDNKK sbb beli barang online.. dekat RM5++ lesap. Dua-dua agensi tu tak ambil apa2 tindakan pon. Saya tertanya2, apa gunanya perkhidmatan2 seperti berikut ditubuhkan jika tidak menyelesaikan masalah2 rakyat? walaupon ianya tidak mencecah ribuan ringgit, ia tidak patut dipandang remeh!

on June 14, 2014

Alamak. Yeke? Susahlah macam ni kalau pihak berkuasa cuma ambik port kes2 bunuh, rogol dan politik saje.

on October 23, 2016

Bawa salinan report tersebut p buat aduan dekat bank yang anda bankin….sertakan salinan report polis….bank akan siasat dan arahkan resaller online buat pembayaran balik ke dalam akaun pembeli dlm tempoh 7hari…sekiranya gagal pihak bank akan ambil tindakan saman…..

on December 7, 2016

Pasti ke bank akan buat mcm tu?

on January 13, 2017

orang2 kata report salah transfer duit,
senang dan akan dilayan,
orang bank pun bila saya ckp salah transfer duit dorg call saya suruh buat report polis ckp salah transfer then pegi bank utk tindakan selanjutnya dr pihak bank, senang cerita
sy pn baru kena tipu rm600, ni last ikhtiar dh ni

on February 15, 2017

oke, jangan percaya cakap orang, sila report polis dan bank kata ditipu, JANGAN KATA SALAH TRANSFER DUIT, menyulitkan siasatan dan pihak bank tak boleh buat apa2 kalau orang tu tak nak transfer balik duit, BURN MACAM TU JE, at least kalau report polis akan ada tindakan dari pihak polis dan bank, kena rajin follow up and pressure.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
4 on June 14, 2014

buat report tuntutan tribunal malaysia kt pejabat kpdnkk.. bayo rm5,, setel,, kalau report kt kpdnkk xleh buat apa sebab xleh contact seller,, kalau buat tribunal ada tindakan

on April 27, 2015

Salam nk tnya? Klu report kt tribunal, perlu report kt polis x?

on May 17, 2015

macamana nk buat report tribunal tu ek ? kena pergi ofis dia ke mcamana

on October 7, 2016

Sye bru je kne tipu ari ini,mcm mne nk buat report?

on December 25, 2016

Saya bukan apa.. Sia2 je ni kita buat report.. Kucing tumbuh sayap pun belum tentu ada tindakan. Kes saya ni dh 4 Tahun encik2 semua. Sunyi sepi smpi skrg.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
3 on June 18, 2014

aku tak pernah nampak lagi mana2 scammer kene tangkap masuk penjara atau kene bayar ganti rugi. serious! langsung TIADA! and welcome to malaysia then 😀

on June 13, 2016

itu kau ..usha la dlu

on November 28, 2016

Aku setuju ngan Naxx. Buat la report apa pun. Polis atau pihak berkuasa tak akan buat kerja melainkan kau ni VIP , VVIP , Sultan , Raja atau manusia yang berduit

on December 25, 2016

Betul aku setuju.. Saya kena tipu 6k seyap je smpai skarang. Jgn cakp ratus2 meh la kita ramai2 jadi scammer.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
3 on July 21, 2015

Aku pernah baca dkt fb diorang tulis cara nak dpt balik duit tu adalah dgn buat polis report yg kita tersalah bank in duit. Lepas tu bwk polis report tu buat report dkt bank. Bank akan pulang balik duit dkt kita.

Boleh try la mana tau dpt balik duit tu..

on February 1, 2016

Bank akan call 3rd party tu. Tp kalau 3rd party xbg. Xdapat juga. 😭😭😭

on December 7, 2016

Ada bukti kot, kn kene bgi gmbar traction. Xkn 3rd party kata xde plak

on December 25, 2016

No telephone scammer pkai no warga asing. No account pulak orang2 tua yang duduk rumah orang2 tua.. Klw pengguat kuasa nk cari boleh sebenarnya. Sbb mesen atm ada camera. Cuma fham2 je lah. Kita ni bukan vvip. Kita jadi scammer jugak la jawapannya..

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on February 1, 2016

Sebenarnya dalam Mudah banyak scammer yang menyamar jadi penjual
Caranya begini

Si scammer ni cari mana2 iklan dan copy, pastu iklankan balik dalam mudah dan letak contact dia kat info
Pembeli pula nampak iklan fake ni, dan contact dia, scammer kasi no akaun bank penjual, pembeli bank in, scammer kasi alamat umah dia kat penjual, scammer dapat barang free dekat Mudah

So dalam kes ni, penjual tak bersalah langsung, jadi buat report pun macam tak guna juga
Sebab tu, nak beli apa2 barang cari yang ada trusted seller ni, macam Mudah ni sapa2 jer bole jual, itu masalahnya, sampai orang lain boleh copy barang orang lain jual

 

  • Liked by
Reply
Cancel
2 on March 28, 2016

Salam,

Saya ada membuat belian online melalui Group on. Tarikh Purchased : 4 Januari 2016. Kalau ikut yang ditulis pada voucher, “You will receive your product(s) within 15
days from date of purchase” . Emel dah 5,6 kali hantar dan terakhir sekali emel dari Group on pada 11 Mac 2016 yang siap beri trancking pos laju dan ayatnya “You should receive your purchase within the next 7-10 working days.” Tapi hingga hari ini (28 Mac 2016) item yang dibeli masih belum diterima. Bila call ke service center, hanya perkataan “sorry mem, I will forward your complaint” we will deliver your purchase item within 7-10 working days, minah Filipino yang jawab (dah berapa kali 7-10 hari berkerja). Sakit nya hati

Apa harus saya buat.??

 

on July 19, 2016

Saya di tipu penjual iphone 5s preoder
4week pada bulan puasa..
No akaun 110031475644
Nama sarenah hashim
Owner wana
Supller makcik die..mereka orang sabah
Ds mereka kawan ii wana
Wana umur 14 tahun.
Dropship berhampiran rumahnye..dah jumpa keluarga wana dan bapa wana ni kata anak saya x terlibat dlm hal ni..padahal anak die owner..duit pada mereka..seramai 50 orang dlm grup whatsapp..xde sapa nk report polis lada waktu ni..
#
Apa yg harus saya buat?

on July 19, 2016
Saya di tipu penjual iphone 5s preoder 4week pada bulan puasa.. No akaun 110031475644 Nama sarenah hashim Owner wana Supller makcik die..mereka orang sabah Ds mereka kawan ii wana Wana umur 14 tahun. Dropship berhampiran rumahnye..dah jumpa keluarga wana dan bapa wana ni kata anak saya x terlibat dlm hal ni..padahal anak die owner..duit pada mereka..seramai 50 orang dlm grup whatsapp..xde sapa nk report polis lada waktu ni.. # Apa yg harus saya buat? From rindZuwan

 cuba dapatkan bantuan polis. tunjuk bukti dan bawa beberapa saksi. kemudian minta balai keluarkan warrant tangkap. bawa kes ke mahkamah. penjual yg menipu akan dijatuhkan hukuman. lesen perniagaan (jika berdaftar) akan digantung.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
3 on July 19, 2016

Pernah sekali beli phone daripada trusted seller kat Mudah tunggu 2-3 minggu xsampai juga. Dah call, wasap dan mesej dengan staf seller tapi xrespon. Bengang punya pasal terus report kat customer service Mudah. Alhamdulillah esoknya terus dapat refund. Memang kena hati2 kalau beli melalui Mudah even certain trusted seller pun susah nk percaya.

on July 25, 2016

boleh , ajar saya cara untuk membuat sedemikian

on July 26, 2016

Xberapa ingat sebab buat 3 tahun lepas. Rasanya boleh report pada bahagian customer service (unserious ads or advertisers). Just fill detail2 pasal pembelian lepas tu tunggu respon/email daripada stad Mudah untuk langkah seterusnya.

on October 7, 2016

Mcm mne nk buat report,sye kne tipu bli kt mudah

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
2 on October 7, 2016

Sye bru kne tipu ari nie,mcm mne nk buat report?

on October 23, 2016

Assalamz semua…

Utk yg ada masalah kena tipu online boleh dapatkan info atau rujuk maklumat di bawah :

CHANNEL INFORMASI
https://telegram.me/BanterasPenipuOnline

SUPERGROUP PERBINCANGAN
https://telegram.me/joinchat/ABzVAjvlaCrC1sRaLN0KVA

FB PAGE
https://www.facebook.com/groups/BanterasPenipuOnlineAdmin1MALAYSIA/

WA | IG | TW
@BanterasPenipuOnline

@Zer0C00Lz

on October 23, 2016

Assalamz semua…

Utk yg ada masalah kena tipu online boleh dapatkan info atau rujuk maklumat di bawah :

CHANNEL INFORMASI
https://telegram.me/BanterasPenipuOnline

SUPERGROUP PERBINCANGAN
https://telegram.me/joinchat/ABzVAjvlaCrC1sRaLN0KVA

FB PAGE
https://www.facebook.com/groups/BanterasPenipuOnlineAdmin1MALAYSIA/

WA | IG | TW
@BanterasPenipuOnline

@Zer0C00Lz

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on October 23, 2016

Assalamz semua…

Utk yg ada masalah kena tipu online boleh dapatkan info atau rujuk maklumat di bawah :

CHANNEL INFORMASI
https://telegram.me/BanterasPenipuOnline

SUPERGROUP PERBINCANGAN
https://telegram.me/joinchat/ABzVAjvlaCrC1sRaLN0KVA

FB PAGE
https://www.facebook.com/groups/BanterasPenipuOnlineAdmin1MALAYSIA/

WA | IG | TW
@BanterasPenipuOnline

@Zer0C00Lz

  • Liked by
Reply
Cancel
Loading more replies