Bagaimana Membuat Laporan Apabila Ditipu Oleh Penjual Online?

Updated on July 16, 2017 in Lain-Lain
102 on June 13, 2014

Beli laptop 2nd Hand kat mudah.my dah bank-in tapi barang masih tak sampai, call seller tak dapat.
Kat mana tempat paling tepat untuk buat laporan?
Ada nombor telefon, nama, nombor akaun bank, bank statement sebagai bukti sudah memadai?

  • Liked by
Reply
5 on June 14, 2014

buat diam sebab report polis ke ape bukan ade tindakan. zzzz

on December 25, 2016

Saya kena tipu beli kereta rm6k lesap. Buat report anak dh ada cucu dh dik x dengar khabar. JLN cara bk duit balik adalah kita kena jadi scammer jugak. Bukan buleh tangkap pun.

on May 26, 2017

Haii guys. saya orang baru dekat sini hari ni saya nak kongsi tentang penipuan penjual i phone 5s yang saya alami hari ini, ok cerita start macam ni pada pagi pukul lapan macam tu saya tanya la yang iphone 5s ada lagi tak lepastu dia cakap la ada lagi lepastu saya tanya harga dia cakap ‘IT COSTS RM 600’ lepastu saya cakap la mahal la lepastu dia cakap “ARE YOU SERIOUS BUYER?'” lepastu saya cakap yelah ok bla….bla..bla bersembang nya lepastu saya ada mintak dia bagi tahu nama dia dan umur dan dia bagilah ic dengan lesen. ok pada jam 11.00 lebih kurang saya bank in dah jumlah RM500 ini dia nama pemegang account;

Bank name: Maybank

Bank account: 154080057813

Bank owner name;HENDY

apa yang menyakinkan lagi dia bagi kad ic dan lesen yang betul dan tepat, tulah saya pelik kalau la dia orang malaysia kenapa saya call dia dekat whatsapp dia macam cakap bahasa bangla ke apa ke saya lupa. lepastu dia cakap yang dia akan post barang tu within 6 or 12 hours dan saya cakap la pukul berapa barang tu akan sampai lepastu dia cakap mungkin pukul 7. ok saya tunggu la lepastu saya ada juga mintak untuk snap item tu agar saya boleh tengok iteam tu telah di shipkan ke apa lepastu dia cakap la yang dia busy tak boleh call dan boleh chat.(what a bullshit) dalam fikiran saya lepastu apa yang rare ialah nombor yang dia pakai semasa chat dgn saya dkt whatsapp tuh kalau kau call dia pakai telefon memang akan tak dapat sebab dia off telefon. seterusnya dia mintak la saya masuk lagi  500 untuk postage insurance lepastu dalam fikiran saya mengatakan yang ini memang 100 peratus kena scam dan dia paksa saya untuk buat bayaran tuh ok lepastu saya cakap la tak boleh la dan saya tambah lagi cakap yang saya akan report police. bagaimana saya hendak buat laporan polis ni guys tolong saya saya baru jer 16 tahun beli online dan kena scam 3 kali dengan cara yang berbeza banyak garam saya dapat sekarang ni macam mana prosedur nak report polis dan meminta pihak bank pinda balik duit tu kepada saya. kalau cakap nombor telefon dan nama atau apa tu semua teknik jenayah untuk melakukannya so nama yang mungkin orang ni kena curi dompetnya ke apa ialah MUHAMMAD AFIQ BIN ROHAIZAD NOMBOR K/P;920306075403 wargenegara malaysia keturunan melayu dan beragama islam sila maklumkan jika yang saya sebut ni orang tersebut untuk mengetahui yang dia telah digunakan sebagai pelaku jenayah. sekian terima kasih. sorry bahasa melayu saya tak sebagus kalian. thanks.^^ 

 

 

on June 1, 2017

Kenfai . Masalah saya pun lebih kurang macam awak. Conversation semuanya dalam bahasa inggeris . lepas je transfer duit . dia kata ” Anything i will keep u updated” . tunggu punya tunggu nak dekat 5 hari macam tu . saya whatsapp dia kata barang dah dipos ke belum . Tiba-tiba dia kata barang saya kena hold sebab saya kena bayar insurance fee sebanyak RM400 dulu baru dia boleh proceed dengan pengeposan . at last saya rasa macam ” apa ni dah transfer duit baru nak cakap bayar itu lah bayar ini lah ” saya terus mintak dia transfer duit saya balik . dan dia kata duit tak boleh transfer sbb barang dah order bagai . tapi yang saya pelik transfer duit beli barang no account lain . transfer duit insurance fee no account lain . Apakah ini ? Bagi no ic lesen bagai . tak tahu lah ic dan lesen tu betul ke palsu

on June 1, 2017

Apa nak buat ye kalau dah jadi mcm ni ? any suggestion please

on June 18, 2017

Uishh. Nasib tk sempat bank in.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
11 on June 14, 2014

Buat report di balai polis berhampiran. Tapi jangan buat report “saya ditipu oleh sipolan bin sipolan”. Kerana elemen jenayah tidak wujud dalam perkataan “tipu”.

Dalam report tu harus ada perkataan “memperdaya” dan “mendorong” yang membawa elemen jenayah.

Contoh : Pada sekian haribulan saya terlihat iklan di sekian tempat. Lalu saya hubungi sipolan. Saya telah didorong untuk membayar sekian duit ke akaunnya. Setelah beberapa kali dihubungi meminta bayaran, saya bayar. Setelah beberapa hari, saya sedar saya telah diperdaya oleh sipolan kerana barang tidak sampai. Saya yakin sipolan telah memperdaya saya sehingga mendorong saya membayar sejumlah duit ke akaunnya.

(Sumber — lupa pernah baca dari mana)

Ape pun, letak je nama & nombor akaun orang tu kat sini. Biar yang lain tak jadi mangsa.

on June 14, 2014

Saya dah pernah buat report hampir sama macam tu kat balai polis and then kat KPDNKK sbb beli barang online.. dekat RM5++ lesap. Dua-dua agensi tu tak ambil apa2 tindakan pon. Saya tertanya2, apa gunanya perkhidmatan2 seperti berikut ditubuhkan jika tidak menyelesaikan masalah2 rakyat? walaupon ianya tidak mencecah ribuan ringgit, ia tidak patut dipandang remeh!

on June 14, 2014

Alamak. Yeke? Susahlah macam ni kalau pihak berkuasa cuma ambik port kes2 bunuh, rogol dan politik saje.

on October 23, 2016

Bawa salinan report tersebut p buat aduan dekat bank yang anda bankin….sertakan salinan report polis….bank akan siasat dan arahkan resaller online buat pembayaran balik ke dalam akaun pembeli dlm tempoh 7hari…sekiranya gagal pihak bank akan ambil tindakan saman…..

on December 7, 2016

Pasti ke bank akan buat mcm tu?

on January 13, 2017

orang2 kata report salah transfer duit,
senang dan akan dilayan,
orang bank pun bila saya ckp salah transfer duit dorg call saya suruh buat report polis ckp salah transfer then pegi bank utk tindakan selanjutnya dr pihak bank, senang cerita
sy pn baru kena tipu rm600, ni last ikhtiar dh ni

on February 15, 2017

oke, jangan percaya cakap orang, sila report polis dan bank kata ditipu, JANGAN KATA SALAH TRANSFER DUIT, menyulitkan siasatan dan pihak bank tak boleh buat apa2 kalau orang tu tak nak transfer balik duit, BURN MACAM TU JE, at least kalau report polis akan ada tindakan dari pihak polis dan bank, kena rajin follow up and pressure.

on March 28, 2017

Kalau ada bukti, bank akan kol account holder untuk pulang duit.. kalau tak account kena freeze dan owner kena datang bank untuk settlekan..wajib pulang balik.. yang case xdpt balik sebab account holder dan duit nya dah lesap..tp account still kena block..ko cuba la buat tak nak transfer balik duit kalau orang silap transfer.. then ko taw la bila account semua kena block and kena g bank.. jangan main cakap.orang mintak nasihat jadi bagila yang bernas..

Ikhlas dari
Pegawai bank

on April 5, 2017

Sy bank in 1 april 2017 n sama berlaku… Pastu barang x smpai n dia block sy.. Mcm mna nk wat eh

on April 8, 2017

saya kena tipu beli barang kemas, then sya report polis and call pihak bank, dlm report say nyatakan silap transaksi, masalah sekarang bank tanya saya balik ni adakah kes penipuan online,apa yang perlu saya jawab..

on May 31, 2017

Saya baru kena tipu 2 hari lepas dekat web Carousell. Memang hari bodoh sedunia, sbb perasaan masa tu mmg tak sabar2 nak kena tipu, deal stgh jam tros transfer duit RM500 ke akaun si scammer. Bodoh. Haha. Detail xde, hanya ada Nama, IC (palsu) dan Akaun Bank. Ok, pada hari yg sama, buat report polis. Pegawai polis awal2 dah cakap “Siasatan kes akan ambik masa lama tau”. Balik, call Bank Islam, jwpn sng “Di luar bidang kuasa kami”. Ok, Malam, tulis email kat web Carousell, lepas sehari baru reply jwpn standard “We have no power to interfere private agreement between seller & buyer”. Mintak details illa63 (akaun Carousell scammer) tu, sampai harini x reply, really irresponsible. Semalam, isi Borang 1 dekat e-Tribunal. Harini, dapat feedback, kena bagi sendiri borang tu dekat si penipu. Seriously???? Kita harap dgn kuasa dorang, dapat tolong trace si scammer. Ni siap soh bagi sendiri. Kalo la boleh jumpa si penipu tu, baik kita tumbuk muka dia dlu, bukan bagi surat!!!!! Hahahaa. Ok, kejam. Rugi RM5 bayar duit borang. Then, tak putus asa. Baru balik dari Bank Islam ni tadi, kot2 la dorang boleh tolong. “Ni kena tunggu pihak polis call ni. Kita tak boleh nak bagi maklumat. Awk follow-up dgn polis”. I was like…..krik…krik…Ingat ni drama Gerak Khas ke, harini kena tipu esok dah dpt tgkp penjenayah? Ok, bazir tenaga & minyak kete je, pegi sana. Dalam masa 2 hari setengah selepas ditipu, macam2 dah usaha. Tapi, belum nampak 1 pon jalan yg mendatangkan hasil. Harini nak try buat aduan kat web Persatuan Pengguna Islam Malaysia. Kita wait & see k. Hehe. Total kerugian setakat pukul 2, harini RM500.53 (buat instant transfer) + RM5 (Borang 1) + RM10 (duit minyak gi bank) =  RM515.53 sahaja. Dah, siapa2 yg kena tipu tu, boleh ikut semua cara yg saya dah buat. Tapi hasilnya, hanya Allah dapat membalas dosa si penipu. 

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
5 on June 14, 2014

buat report tuntutan tribunal malaysia kt pejabat kpdnkk.. bayo rm5,, setel,, kalau report kt kpdnkk xleh buat apa sebab xleh contact seller,, kalau buat tribunal ada tindakan

on April 27, 2015

Salam nk tnya? Klu report kt tribunal, perlu report kt polis x?

on May 17, 2015

macamana nk buat report tribunal tu ek ? kena pergi ofis dia ke mcamana

on October 7, 2016

Sye bru je kne tipu ari ini,mcm mne nk buat report?

on December 25, 2016

Saya bukan apa.. Sia2 je ni kita buat report.. Kucing tumbuh sayap pun belum tentu ada tindakan. Kes saya ni dh 4 Tahun encik2 semua. Sunyi sepi smpi skrg.

on May 31, 2017

Sesiapa yg nak buat report kat tribunal, boleh isi Borang 1 dekat e-Tribunal bayaran RM5. Tapi wajib ada NAMA, IC, dan ALAMAT si PENIPU. Kalau takde, baik hentikan je, bazir RM5. If dah ada pon, dia masih kena tunggu Borang 2 yg akan dibalas oleh PENIPU (tapi dah nama pon penipu, hadap pulak dia nak membalas surat tu???). Baru la boleh dikemukakan ke Mahkamah Tribunal. Actually, pendapat saya, tribunal ni sangat membantu kalau penipuan tu oleh kedai, company atau seller yg berdaftar. Sebab, pihak KPDNKK sendiri akan turun padang, siasat kes. Kita goyang kaki je. Tapi kalau penipu tu individu, kita sendiri yg kena submit Borang tu kat si Penipu, sama asda by pos atau by hand which is unrealistic untuk yg kena scam online.  

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
3 on June 18, 2014

aku tak pernah nampak lagi mana2 scammer kene tangkap masuk penjara atau kene bayar ganti rugi. serious! langsung TIADA! and welcome to malaysia then 😀

on June 13, 2016

itu kau ..usha la dlu

on November 28, 2016

Aku setuju ngan Naxx. Buat la report apa pun. Polis atau pihak berkuasa tak akan buat kerja melainkan kau ni VIP , VVIP , Sultan , Raja atau manusia yang berduit

on December 25, 2016

Betul aku setuju.. Saya kena tipu 6k seyap je smpai skarang. Jgn cakp ratus2 meh la kita ramai2 jadi scammer.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
4 on July 21, 2015

Aku pernah baca dkt fb diorang tulis cara nak dpt balik duit tu adalah dgn buat polis report yg kita tersalah bank in duit. Lepas tu bwk polis report tu buat report dkt bank. Bank akan pulang balik duit dkt kita.

Boleh try la mana tau dpt balik duit tu..

on February 1, 2016

Bank akan call 3rd party tu. Tp kalau 3rd party xbg. Xdapat juga. 😭😭😭

on December 7, 2016

Ada bukti kot, kn kene bgi gmbar traction. Xkn 3rd party kata xde plak

on December 25, 2016

No telephone scammer pkai no warga asing. No account pulak orang2 tua yang duduk rumah orang2 tua.. Klw pengguat kuasa nk cari boleh sebenarnya. Sbb mesen atm ada camera. Cuma fham2 je lah. Kita ni bukan vvip. Kita jadi scammer jugak la jawapannya..

on May 30, 2017

In earlier days business was conducted in marketplace and need to physically present to make deals and payments and they were forced to explain their business services individually to each client, But now nobody has much time and website has made its specific place which work as a bridge between the client and business provider. We have the Best Web Design Company providing the help to develop the website to grow your business. 

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on February 1, 2016

Sebenarnya dalam Mudah banyak scammer yang menyamar jadi penjual
Caranya begini

Si scammer ni cari mana2 iklan dan copy, pastu iklankan balik dalam mudah dan letak contact dia kat info
Pembeli pula nampak iklan fake ni, dan contact dia, scammer kasi no akaun bank penjual, pembeli bank in, scammer kasi alamat umah dia kat penjual, scammer dapat barang free dekat Mudah

So dalam kes ni, penjual tak bersalah langsung, jadi buat report pun macam tak guna juga
Sebab tu, nak beli apa2 barang cari yang ada trusted seller ni, macam Mudah ni sapa2 jer bole jual, itu masalahnya, sampai orang lain boleh copy barang orang lain jual

 

  • Liked by
Reply
Cancel
3 on March 28, 2016

Salam,

Saya ada membuat belian online melalui Group on. Tarikh Purchased : 4 Januari 2016. Kalau ikut yang ditulis pada voucher, “You will receive your product(s) within 15
days from date of purchase” . Emel dah 5,6 kali hantar dan terakhir sekali emel dari Group on pada 11 Mac 2016 yang siap beri trancking pos laju dan ayatnya “You should receive your purchase within the next 7-10 working days.” Tapi hingga hari ini (28 Mac 2016) item yang dibeli masih belum diterima. Bila call ke service center, hanya perkataan “sorry mem, I will forward your complaint” we will deliver your purchase item within 7-10 working days, minah Filipino yang jawab (dah berapa kali 7-10 hari berkerja). Sakit nya hati

Apa harus saya buat.??

 

on July 19, 2016

Saya di tipu penjual iphone 5s preoder
4week pada bulan puasa..
No akaun 110031475644
Nama sarenah hashim
Owner wana
Supller makcik die..mereka orang sabah
Ds mereka kawan ii wana
Wana umur 14 tahun.
Dropship berhampiran rumahnye..dah jumpa keluarga wana dan bapa wana ni kata anak saya x terlibat dlm hal ni..padahal anak die owner..duit pada mereka..seramai 50 orang dlm grup whatsapp..xde sapa nk report polis lada waktu ni..
#
Apa yg harus saya buat?

on July 19, 2016
Saya di tipu penjual iphone 5s preoder 4week pada bulan puasa.. No akaun 110031475644 Nama sarenah hashim Owner wana Supller makcik die..mereka orang sabah Ds mereka kawan ii wana Wana umur 14 tahun. Dropship berhampiran rumahnye..dah jumpa keluarga wana dan bapa wana ni kata anak saya x terlibat dlm hal ni..padahal anak die owner..duit pada mereka..seramai 50 orang dlm grup whatsapp..xde sapa nk report polis lada waktu ni.. # Apa yg harus saya buat? From rindZuwan

 cuba dapatkan bantuan polis. tunjuk bukti dan bawa beberapa saksi. kemudian minta balai keluarkan warrant tangkap. bawa kes ke mahkamah. penjual yg menipu akan dijatuhkan hukuman. lesen perniagaan (jika berdaftar) akan digantung.

on May 31, 2017

Hanni, kes awak ni boleh try report dekat e-Tribunal. if indiviudal memang susah nak buat aduan trough KPDNKK. tapi sebab Groupon ni kira online services company. So, lebih mudah KPDNKK nak jalankan siasatan. Jangan biar kita ditindas. Berhasil ke x, hanya Allah yg tau. Yg penting usaha utk tegakkan hak kita. Harap dapat membantu 🙂

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
4 on July 19, 2016

Pernah sekali beli phone daripada trusted seller kat Mudah tunggu 2-3 minggu xsampai juga. Dah call, wasap dan mesej dengan staf seller tapi xrespon. Bengang punya pasal terus report kat customer service Mudah. Alhamdulillah esoknya terus dapat refund. Memang kena hati2 kalau beli melalui Mudah even certain trusted seller pun susah nk percaya.

on July 25, 2016

boleh , ajar saya cara untuk membuat sedemikian

on July 26, 2016

Xberapa ingat sebab buat 3 tahun lepas. Rasanya boleh report pada bahagian customer service (unserious ads or advertisers). Just fill detail2 pasal pembelian lepas tu tunggu respon/email daripada stad Mudah untuk langkah seterusnya.

on October 7, 2016

Mcm mne nk buat report,sye kne tipu bli kt mudah

on April 5, 2017

Sama kita beli kat mudah jgak kna tipu.. Klu setakat puluh2 x pa.. Ni raus

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
2 on October 7, 2016

Sye bru kne tipu ari nie,mcm mne nk buat report?

on October 23, 2016

Assalamz semua…

Utk yg ada masalah kena tipu online boleh dapatkan info atau rujuk maklumat di bawah :

CHANNEL INFORMASI
https://telegram.me/BanterasPenipuOnline

SUPERGROUP PERBINCANGAN
https://telegram.me/joinchat/ABzVAjvlaCrC1sRaLN0KVA

FB PAGE
https://www.facebook.com/groups/BanterasPenipuOnlineAdmin1MALAYSIA/

WA | IG | TW
@BanterasPenipuOnline

@Zer0C00Lz

on October 23, 2016

Assalamz semua…

Utk yg ada masalah kena tipu online boleh dapatkan info atau rujuk maklumat di bawah :

CHANNEL INFORMASI
https://telegram.me/BanterasPenipuOnline

SUPERGROUP PERBINCANGAN
https://telegram.me/joinchat/ABzVAjvlaCrC1sRaLN0KVA

FB PAGE
https://www.facebook.com/groups/BanterasPenipuOnlineAdmin1MALAYSIA/

WA | IG | TW
@BanterasPenipuOnline

@Zer0C00Lz

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
1 on October 23, 2016

Assalamz semua…

Utk yg ada masalah kena tipu online boleh dapatkan info atau rujuk maklumat di bawah :

CHANNEL INFORMASI
https://telegram.me/BanterasPenipuOnline

SUPERGROUP PERBINCANGAN
https://telegram.me/joinchat/ABzVAjvlaCrC1sRaLN0KVA

FB PAGE
https://www.facebook.com/groups/BanterasPenipuOnlineAdmin1MALAYSIA/

WA | IG | TW
@BanterasPenipuOnline

@Zer0C00Lz

on April 5, 2017

Mati akal dh ni.. Klu jumpa tau la nk ajar.. Sial tol

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
Loading more replies