Adakah Perlu Mengecas Telefon Baru Sehingga 8 Jam?

Updated on February 7, 2018 in Gajet & Aksesori
24 on September 29, 2014

1. perlu ke cas fon slama 8 jam untk fon bru beli ?
2. kt mna nk dapatkn power bank solar yg original

  • Liked by
  • Azmi Amir Hasan
Reply
5 on September 29, 2014

1. Bagi saya, tak perlu la smpai 8 jam. Nnti overcharged pulak. Time kita baru beli hp tu, guna bateri yg ada sehingga habis (hp off akn sendiri) dan kemudian charge pertama kali sehingga 100%. On dan guna seperti biasa. Untuk penggunaan harian hanya cas hp tersebut apabila warning low bat timbul atau bateri pada 10%.

Dan menurut page yg sy terbaca suatu ketika dahulu, haha.. Ada baik nya habiskan cas bateri hp sehingga 0% dalam masa penggunaan sebulan. (sebulan sekali la bagi kering cas btrry tu dan cas hingga 100%, baru on semula. Ini akan menjaga jangka hayat batri berbanding bateri yg dicas tak tentu masa dan bukan pada masa yg sepatutnya (betulkan jika saya salah.)

on September 29, 2014

sbb ada org kta hp bru kna cas smpai 8 jam. kt cover blkng ada pelekat dan ada gmbr tnjk charge, tlis 30 minit. kna charge dlu la kiranya ?

on September 29, 2014

Beli smartphone baru > use all remaining battery power until 0% > charge untill 100%. Done.

on September 29, 2014

okey, trima kasih 🙂

on September 29, 2014

Great answer, terima kasih!

on February 7, 2018

Saya baru beli Oppo. Masa first guna bateri tinggal 15% baru saya charge smpai 5jam. Lepastu kalau saya tak on Wi-Fi pun bateri turun sikit sikit. Adakah phone saya Ada tanda tanda bateri bermasalah? Kadang Kadang Saya charge smpai 100 tak on data hanya dgr lagu bateri macam Cepat sngat turun. Apa Perlu saya buat? Risau sebab phone baru beli mohon pencerahan tk

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
1 on September 29, 2014

1. Tidak. Sebab nanti overcharged. Kalau Nokia 3310 and his friends takpe..
2. Google search.

on September 29, 2014

okey, trima kasih sbb mmbntu 🙂

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
4 on September 29, 2014

perlu ke nk download app yg dpt jimatkn bateri seperti battery doctor dan download app untk clear ram sperti clear master ?

on September 29, 2014

{
int ram;
if (ram <= 512)
{
printf(“yes u need”);
}
else
{printf(“no”);
}
return (LOL)

on October 1, 2014

Cuba la dulu install apps tersebut.. Kalau membawa faedah kepada smartphone anda dari segi kelajuan, kelancaran dan ketahanan bateri, teruskan penggunaan… Kalau sebaliknya, maka Uninstall la.. Terpulang kepada pengguna dengan cara penggunaan Smartphone masing2.. 

on October 2, 2014

Tonton: error detected. Heee.. 😛

on November 27, 2016

Tak perlu. Lagi banyak apps, lagi banyak guna ram, lagi banyak guna bateri.. Sama macam sticker Scalar Energy yang kata boleh jimat minyak kereta tu, tak ada effect apa-apa pun.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on September 30, 2014

memang bole kalau guna google search.tp lebih elok ada orang jawab untuk naik page view dan rating web amanz.my… di samping itu boleh dapat pahala yang tolong, dapat kongsi ilmu dan asah bakat.

  • Liked by
Reply
Cancel
1 on May 3, 2015

Perlu ke cas 8 jam ? Ada kelebihan jugak ke cas 8 jam ? Beri pendapat ?

on May 21, 2015

Kelebihan dia satu je. Battery akan sentiasa penuh.

Tak perlu cas sampai 8 jam, cukup sekadar 100% sahaja. 

Untuk bateri Li-ion dan Li-Po, seeloknya jangan guna sampai 0%. Itu akan memendekkan jangka hayat bateri. Terdedah kepada suhu yang tinggi juga akan memendekkan jangka hayat bateri.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
1 on May 3, 2015

Perlu ke cas 8 jam apabila beli fone baruu ?

on May 18, 2015

Sbrnya dlu2 klau beli fon bru, org kta kna cas 8jam. Sbrnya x bole cas slama 8jam

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
2 on July 2, 2016

Sebenarnya caj 8 jam tu cuma taktik kedai hp nak kong kan bateri supaya hp baru tu ada problem dan kena beli bateri baru yg xde waranti

on July 2, 2016

Peranti pintar tak perlu, kalau peranti biasa kena 8jam, dalam buku manual pun ada tulis

on July 4, 2016

summary

peranti pintar = takya 8 jam

peranti bodo = 8 jam

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on July 11, 2016
  1. Perlu kalau rasa nak bateri rosak.
  2. Kat google ada. hehe
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on October 20, 2017

CAS 8 JAM?

Okay, jawapan paling senang adalah TAK

Tapi dulu YA. Kenapa dulu ya sekarang tak? Kerana ia bergantung kepada jenis bateri yang digunakan. Dulu bateri yang diguna pakai adalah bateri Nickel Cadmium. Sekarang ni nak cas handphone berapa lama pun tak kisah dah. Nak terus guna handphone baru beli pun takpe walaupun bateri tak penuh lagi. Tak ada masalah.

Sebabnya bateri Nickel Cadmium ada ‘memory effect’ yang boleh kekalkan kapasiti bergantung kepada berapa dah dicas dan diguna. Maknanya, gajet yang guna bateri ni dia ada amaran untuk cas penuh dulu baru boleh guna.

Sekarang, gajet guna bateri Li-lon atau Li-PO. Selain itu, kita dinasihatkan untuk cas batteri bila dah tinggal 40%. Jangan sampai kurang daripada 10% baru nak cas. Okay?

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on January 23, 2018

salam saya nk tanya  Kalau dh full perlu kene tggu lagi 30minit-sejam utk dia fully charged.

  • Liked by
Reply
Cancel
Loading more replies