Non-removable Battery – Bagaimana Mahu Menjaganya?

Updated on February 1, 2018 in Gajet & Aksesori
37 on January 13, 2015

Kini, lambakan laptop dan smartphone menggunakan non-removable battery atau built in battery (betulkan istilah saya jika salah).

Bagi mereka yang mempunyai smartphone atau laptop dengan bateri jenis ini, mereka pasti tertanya-tanya bagaimana mahu menjaga bateri jenis ini agar tidak rosak kerana apabila mengalami kerosakan, ianya munkin menelan belanja yang agak besar untuk memperbaikinya.

Kongsikan pengalaman anda dan cara-cara untuk menjaga (non-removable battery) agar tidak rosak pada laptop mahupun smartphone.

  • Liked by
Reply
1 on January 13, 2015

tambah satu lagi… cara meng-cas bateri yang betul..nak tunggu sampai bateri betul-betul habis baru cas atau sekitar 40% baru cas semula….dan berapa anggaran kos menukar non-removable battery yang telah rosak..

on January 13, 2015

Biar low, jangan samoai habis. kalau boleh dari 30%-15% sudah bole cas.

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on January 13, 2015

Apa yang saya tahu ialah, non-removable battery antara cara untuk menjaganya ialah jangan over cas. Bagi komputer riba, jangan selalu gunakannya sambil mengecas. Juga jangan over cas, komputer riba zaman sekarang jangan lebih 8-10 jam cas.

Bagi telefon pintar, sama juga. Jangan selalu guna sambil cas juga jangan selalu over cas.

  • Liked by
Reply
Cancel
1 on January 13, 2015

ada perbezaan ke antara bateri lithium ion (li-ion) dengan lithium polymer (li-po)..?
yang mana lebih tahan lama dan baik kualitinya…?

 

on January 13, 2015

Time aq study dlu ada belajar jgak pasal bateri ni…mmg bateri polymer lagi bagus dr ion…tp dh lupa la sbb apa..hehehe.. 😀

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on January 14, 2015

bateri polymer lg baik klau diikutkan krna ia mnggunakan electrolyte jnis Gel brbnding bateri lithium ion yg mnggunakan electrolyte jnis cecair. electrolyte adlah agen untuk proses charge n discharge bg bateri fon khususnya dan smemangnya electrolyte jnis gel mnyimpan cas lbih lama..harga untuk cell polymer lbih mhal brbanding cell lithium ion..

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on January 14, 2015

kalau boleh. charge bateri apabila bawah 20%. dan stop apabila sudah 80% keatas. jgn buat bateri strees. bateri betul2 nk hbis brus cas. n jgn bateri dah betul2 full bru nk cabut charge. pakai charge original. insyaalah bateri tahan lama

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on January 14, 2015

setiap bateri ada jangka hayat dia. jgn biar bateri bawah 15%. jangan caj hp kalau dah 100%. lagi baik kalau dah 90% mcm tu dah boleh stop charging. jenis charger juga penting. lebih baik guna charger yang asal sahaja walaupun slow gila dia nak charge. charger jangan lupa matikan kalau dah x guna lagi. jangan selalu letak hp dekat tempat panas macam dashboard kereta. bukan hardware je yang akan rosak, bateri hp juga mudah rosak bila selalu panas.

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on January 14, 2015

Apa2 battery skali pun jgn over charge…n charge bila battery below 20%..Tq..

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on January 14, 2015

pakai je power bank, auto discharge pas penuh..

  • Liked by
Reply
Cancel
3 on January 14, 2015

Bagaimana pulak jika indicator battery bermasalah? Dah full charge, 100% dan langsung tak drain walau dah guna. Tapi nanti tiba-tiba phone off sendiri (bateri habis). Ada kala, dia drain sampai 91%, lepas tu stuck dekat situ. Sy pengguna Lenovo K900. Jadi masalah ni selepas ada system update haritu. Harap boleh bantu 🙂

on January 14, 2015

dr pemahaman sy, masalah itu dtg drpd software lenovo itu sendiri. cuba download battery indicator apps dlm google playstore. cari widget yg ringan & xada fungsi merapu lain2. Harap membantu

on January 14, 2015

Batteruly tak caliberate tuh …..kalo kalibrate cara manual ..biar kan batrry habis sampai 0 lepastuh..cas sampai penuh…buat beberapa kali…ataupun download calibrator battry kat play store…tapi rasenyer lenovo dah bagi battry calibrator kat power manager…

P\S: S850 owner

on October 13, 2016

Betul. Lenovo ada dia punya battery calibrator dlm Power Manager. Sepanjang 2 tahun guna S650 memang byk membantu.

P/S:Ex-user S650

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
2 on January 14, 2015

Nak tanya jugak, sorry kalau out of topic, kalau phone yang kapasitinya sikit, nak tukar pakai bateri baru yg kapasitinya lebih dari original, contohnya brand SunGlobal or etc, adakah selamat? Apakah kesannya terhadap phone? Saya juga sedang mencari bateri ini bagi Zenfone 4 kerana kapasiti baterinya hanya 1600mAh. Terima kasih

on January 14, 2015

Secara amnya selamat kerana kapasiti mAh tu hanyalah jumlah kuasa yang disimpan oleh batteri. Apa yang penting adalah voltan batteri tersebut harus serasi dengan peranti.
Walaubagaimanapun elakkan jenama SunGlobal kerana berlaku penipuan kapasiti batteri mereka. Sila cari SundGlobal di youtube untuk mengetahui lebih lanjut.

on January 19, 2015

Oh jadi voltan la yang penting dalam isu ni. SundGlobal ya? Baiklah terima kasih saudara 🙂

Show more replies
  • Liked by
Reply
Cancel
Loading more replies