Informasi Teknologi Terkini

Minggu ketiga bulan Mac ini terus meriah dengan pelbagai pengumuman. Salah satunya adalah semestinya adalah pengumuman berkaitan Galaxy S4. Samsung pada minggu ini telah pun melancarkan telefon pintar terbaru mereka yang membawakan beberapa kemaskini berbanding Galaxy S3.

Selain daripada itu, salah satu perkara yang mengejutkan dan mendapat kritikan ramai adalah pengumuman pihak Google mematikan sokongan Google Reader. Selain itu, beberapa aplikasi tempatan turut diperlihatkan, disamping pihak Google sendiri yang menunjukkan konsep kasut yang boleh bercakap pada SxSW.

Terdapat 25 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. Kurang menguntungkan Google, mungkin sebab itu maka dimatikan Google Reader

  2. Masih lagi bengang dengan kematian Google Reader. Hari2 guna kot. Follow amanz.my pun dgn Google Reader.

  3. kombinasi pribiu yg menarik. teruskan usaha anda jgn pernah putus asa.

  4. Salam semua,

    “…jangan lupa langgani saluran youtube kami. Jumpa lagi di minggu hadapan bersama saya Nisa.”

    Glossari:

    Langgan =

    1. memesan atau membeli sesuatu barangan/perkhidmatan secara tetap.
    2. menggunakan atau mendapatkan khidmat seseorang dengan membayar kepadanya.
    3. subskripsi (subscribe).

    Istilah melanggan/langgani sememangnya menjadi sinonim kepada rutin sebutan masyarakat kita, iaitu melibatkan urusan yang bersifat bukan percuma.
    Contohnya melanggan perkhidmatan akhbar digital. Contoh lain ialah langgani saluran tertentu di dalam siaran TV Astro.

    Manakala sebutan mengakses/melayari sesuatu laman maupun saluran video (samada dengan cara dimuat-turunkan atau pancaran-terus) dalam sesuatu laman web pula, adalah sesuatu yang lazimnya memberi maksud percuma, berbanding sebutan langgani.

    Jadi, minta komen dari amanz tentang perkara ni. Begitu juga pandangan rakan-rakan yang lain.

    Terima kasih.

    Sharing is caring.

    • hi awak dan salam sejahtera,

      jawapannya sebenarnya dah tertulis dibahagian glosari awak teww. ce check no 3. kat youtube kalau diperhatikan betul-betul, nama dia butang subscribe, bukan butang surf, atau access. dijadikan cerita, cuba bawa perkara berbangkit ini pada youtube. haa kan? apalah youtube, sukew dier jew.

      tapi bila dikaji kamus orang putih, ini kata mereka,
      to authorize (someone) to receive or access electronic texts or services, especially over the internet.

      harap maklong.

    • Terima kasih dengan komen kamu tu. Saya sebenarnya lebih ‘highlight’kan istilah langgan berbanding subscribe. Bahkan, glossari yang ke-3 tu, saya secara peribadi sendiri yang cadangkan macam tu, bukannya perkara yang betul-betul mendapat kesahihan dari pakar bahasa yang ahli dalam bidang tu pun.

      Tujuan saya letakkan subskripsi tu, di atas maksud untuk minta pandangan dari rakan-rakan semua.

      Bahkan, untuk mengakses ke sesuatu shared video di youtube, tidak semestinya seseorang tu perlu sign-in/buka akaun/atau buat tindakan ‘subscribe’ pun. Jadi, sekadar klik ke atas link yang berkaitan, seseorang boleh terus dapat menonton siaran pancaran-terus shared-video tersebut.

      Jadi, dalam situasi di atas, saya cuma sekadar menjadi penonton siaran video tersebut. Tidak perlu saya melanggan atau cuba dapatkan authorization untuk akses ke amanz TV. Betul tak?… (senyum)…

      Sekadar berkongsi pendapat…

      • Terima kasih saudara MacBook Shah Alam.

        Erm. Antara dua perkara, sama ada saya yang tidak faham soalan yang ditimbulkan ataupun mungkin saudara tersalah faham.

        Untuk mengakses video kami di YouTube, ia adalah percuma dan sesiapa sahaja boleh melakukannya dengan ke halaman YouTube kami.

        Kami akhiri dengan perkataan “Langgan” tersebut adalah dengan menyuruh penonton melanggan saluran kami di YouTube. Berbeza dengan tontonan biasa, sekiranya seseorang penonton “melanggan” halaman YouTube menggunakan akaun Google mereka, maka mereka tidak akan terlepas sebarang video, dan setiap video akan diperlihatkan apabila mereka ke halaman YouTube.

        Video-video terbaru biasanya akan dipaparkan pada halaman utama YouTube, dan terdapat juga halaman khas di YouTube yang membolehkan pengguna melihat kemaskini daripada saluran YouTube kegemaran mereka.

        Perkara ini membolehkan pengguna mengikuti kemaskini video semasa daripada Amanz. Sebagai contoh, untuk MWC tempoh hari, pelbagai video yang dimuat-turun oleh kami, dan sesetengahnya tidak dikongsikan di halaman Amanz ini, sebaliknya dapat diikuti melalui saluran YouTube.

        Erm. Adakah ia menjawab, ataupun lari persoalan? Hehe.

        • Ya aman.. Kalau di kelantan org kata dok atas bas bukanlah bermaksud duduk di atas bumbung bas. Hal kecik je ni

        • Ok. Saya dah faham maksud amanz. Terima kasih.

          Saranan di akhir klip video amanz, menyebut perkataan langgan, memberi maksud pengunjung-pengunjung di amanz digesa untuk ‘sign-in’ atau buka akaun baru di dalam youtube, di atas tujuan komitmen layaran yang lebih prihatin, berbanding hanya klik biasa di atas link.

          (senyum)…

          • kalau langgan, bila amanz ada muatnaik video baru, kita akan dapat emel notifikasi memberitahu ada video baru yang dimuat naik oleh amanz. di samping bila kita buka halaman youtube, akaun yang kita langgan akan dipaparkan di atas sekali bersama video terkini yang dimuat naik.

            jadi bila langgan, akan sentiasa tahu video terbaru aman. tak laa telepas pandang ke, terlepas tekan ke, atau terlepas pinggan bila nampak muka nisa dekat monitor.

      • pokoknya, kata-kata akhiran nisa adalah meminta orang awam melanggan untuk mendapatkan akses terkini video-video dari saluran mereka. saya rasa tiada salahnya disitu, disebabkan untuk melanggan, butang subscribe perlu ditekan, bukannya butang play. ke langgan ni ada maksud lain?

        tapi rasanya, admin sudah memberi pencerahan lebih terperinci. harapnya, permohonan anda menjadi cerah gitew.

  5. Alamakk.. terkejut lak google reader nak dimatikan.. Padahal aku ni pengguna google reader yg tegar, dah cecah 2000 feeds blog, news, dan segala benda berita termasuk laman amanz ni aku baca dgn pantas melalui google reader.. Segala maklumat terkini hanya dari sini..

    Sedihnyeeeee….! :( :( :(

    • Salam,

      Setahu saya, kita boleh ‘backup’kan aje OPML dari Google Reader tu. So, bila kita dah jumpa app yang sesuai untuk RSS (contohnya spt Netvibes/Feedly/Flipboard/Pulse dan banyak lagi), bolehlah terus export OPML tu kemudiannya.

      Jadi, adakah ini membantu masalah kamu? (senyum)….

      Sekadar berkongsi info…

    • Err… mungkin lebih sesuai, jika kamu sendiri yang cadangkan amanz, supaya buat blog lain seperti amanzjodoh.my/binamasjid.my dsb… Lepas tu, bolehlah kamu teruskan maksud kamu tu… (senyum)

      Takkan kambing mengaum di dalam kandang, takkan harimau mengembek di dalam taman negara.

      Jika amanz nak kembangkan potensi penyediaan blog yang baik seperti tu, tidak salah jika kita beri sokongan. Mungkin amanz boleh sediakan ustaz/ustazah yang sesuai sebagai moderator.

      (senyum)…

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN