Informasi Teknologi Terkini

Pandang Pertama : BlackBerry Q5

Diterbitkan pada July 5, 2013 oleh

BlackBerry Q5 merupakan salah satu peranti terbaru berasaskan BB10, dan ditawarkan pada harga mampu milik berbanding dua peranti BlackBerry sebelum ini.

Di Malaysia, BlackBerry Q5 akan mula dijual bermula 15 Julai ini melalui pengedar rasmi BlackBerry dan juga syarikat telekomunikasi Celcom, Maxis, UMobile dan juga TuneTalk. Harga saranan peranti ini dipasaran tempatan adalah RM1299.

Terdapat 43 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. takde sape dah nak pakai BB sekarang ni..cuma diehard fans je pakai.pastu puji2 diri sendiri cakap BB bagus, konon2 nak jaga hati sendiri la katakan.

  2. BB masih relevan utk d pakai bagi setenggah2 org yg mahu utk berenteraksi dan melayari internet secara murah….dgn adanya BBM + BiS berapa ramai yg dpt manafaat perkhidmatanya…yg utama ….mampu utk mengikuti arus perdana teknologi….

    • OS10 BB dah tak pakai Bis lagi dah rasanya. Guna mobile internet mcm phone lain juga. BBM pun dah nak keluar untuk iOS dan Android. Takleh lagi dah user BB nak bangga2 ada BBM. RM1299 kalau Android dah dpt Nexus4 yg spec jauh lagi better.

    • “melayari internet secara mudah”?

      Pengalaman browse internet menggunakan device blackberry adalah yang paling teruk setakat ini.

      • Browser pada bb10 antara yg terbaik dari Browser di android, IOs etc. Lagi 1, Jgn samakan bbOS version 7 dgn 10. Please….

        • “Browser pada bb10 antara yg terbaik dari Browser di android, IOs etc.”

          Apa justifikasi anda?

          • Ni mesti belum pernah pakai browser BB10.

            Even Chrome pun boleh crash ada peranti Android dari siri high-end. Sangkut pun boleh, baru je bukak ruangan comments kot.

  3. Bagi saya BB ada keunikan tersendiri, yang pernah pakai dah fully utilize apps bb. mgkn rasa bb ada smart phone yg simple dan berguna. x perlu install apps2 3rd party. contoh password keeper. sy cuba di android semuanya berbayar dan x semudah bb. saya masih memilih QWERTY keyboard berbanding touch screen utk texting.

      • Pengalaman menggunakan papankekunci fizikal berbanding papan kekunci pada skrin adalah berbeza. :)

        • Btol kata aman.. Pengalaman meggunakn papan kekunci fizikal adalaj berbeza berbanding menggunakan papan kekunci touch screen.. Malah sy lebih suka menggunakan papan kekunci fizikal..

  4. dulu ya seba ada BIS…
    tapi Os 10 ni support ka BIS….
    setahu aku dia dah tak support BIS
    jadi kena guna data yg biasa…
    macam smartphone yg lain juga…

    duluya,
    jika yg tak mampu guna data yg mahal…
    boleh juga ambil prepaid…
    bulan2x dalam rm20 jer…

    tapi sekarang smartphone pon dah boleh
    pakai mobole internet prepaid serendah rm20

    (walaupon aku sekarang pengguna bb, aku rasa nak kena ada lagi satu phone yg bersystem IOS atau Android.)

  5. Base on pengalaman aku selalu pegi meeting, jumpa org2 besar, boleh katakan majoriti pakai BB ver 10 ni. so tanggapan aku, mungkin bg org2 bisnes, fon ni ssuai. sebab? tak thu. aku nmpk mcm tu. haha

    • Mungkin sebab pengurusan emel dan mesej pada BB10 tampak lebih efisyen berbanding platform lain.

    • BB adalah communication tool. peranti android dan iphone lebih kepada penggunaan sosial dan multimedia. zaman saya pakai BB OS5 pun dari segi notification dan fungsi email jauh lebih baik berbanding Jellybean dan iOS6. Saya pernah juga Jellybean dan sekarang guna iOS6.

  6. Peranti BB10 termasuk Q5 ini tidak lagi menyokong BIS … maka terpaksa lah melanggan perkhidmatan data yang lebih mahal.

  7. Harga mampu milik di Malaysia bukan RM 1299, tapi dalam lingkungan RM 1000 & ke bawah..

  8. sorry laa ye.. HARGA MAMPU MILIK yang ditawarkan tu aku tak setuju sangat2.. sorry kbai

  9. Nampak sangat yang komen disini tidak mengunakan blackberry. Untuk pengetahuan, BIS dari Maxis hadir sekali dengan Mobile Data, iaitu 100mb untuk sebulan dengan harga RM20 -_-

    • Buat pengetahuan kamu pulak, semua telco menyertakan BIS dengan mobile data kecuali TuneTalk. Sekian timakasih.

      • DiGi tidak menyertakan data dalam BIS mereka. Dulu aku dengan DiGi, kalau guna WhatsApp, memang kredit kena telan.

  10. Nak pakai BB ni kena ada ramai kawan yg saling mengenali,baru berbaloi menggunaknnya..bg org yg jenis x bermasyarakat sangatt mmg rugilah memiliki BB berbanding menggunakn sistem android dan OS

  11. Bagi aku BB, iphone atau Andriod saje je …sama2 ada kelebihan masing2. Coz aku dah pakai tiga2 jenis ni.

  12. Bagi aku BB, iphone atau Andriod same je …sama2 ada kelebihan masing2. Coz aku dah pakai tiga2 jenis ni.

  13. Syarikat BlackBerry makin menjunam/rugi setiap tahun pun masih kuat lagi semangat…berbaloi dan masih relevan kah 4 produk terbaru ini? Respect juga sama BlackBerry diatas kegigihan mereka itu. Kasihan BB…

  14. jom sapa yg ada BBM… meh kawan ngan aku…. 2A6C8ACF
    BBM pon dah macam tak best…. tapi benda dah ada.. layan pi la :-P

  15. doesnt matter. janji klu org laen nmpk aku pakai bb “uih bb bak mai tgk ape best”

    dr “uh iphone/android same jee”

  16. Pehal harga nak mahal sgt? harga kata mampu milik…ni mampus milik! kalo gaji rm1200 terpaksa pinjam kawan nk beli bb punya pasal…lepas tu mampus sebulan nak tggu gaji masuk smula…hei macam-macam hal…cuba public phone buat macam telefon pintar…tak ke bagus…hahaha

  17. setiap phone ada pro and cons…semua orang yang tak yah la rasa phone u all bagus..ada orang beli phone bagai nak rak tunjuk sana sini..tapi hanya guna untuk sms dan terima call n buat call je…

  18. aduh.. heboh black berry.. samsung.. htc bagai..
    smart phone lah konon…
    aq pakai Nokia 3310 (33 10 sen) ok je..
    boleh on9 FB lagi..
    xcaye.. try la..
    *325# (maxis only)

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN