Informasi Teknologi Terkini

Perbandingan Antara iOS 7 Dan iOS 6

Diterbitkan pada June 11, 2013 oleh

Apple telah pun memperkenalkan platform operasi terbaru mereka, iOS 7 pada awal pagi tadi, dan turut mengeluarkan iOS 7 Beta kepada para pembangun untuk mencubanya terlebih dahulu untuk tujuan pembangunan. Seperti biasa, kami telah mencubanya secara ringkas, dan bagi para pengguna iOS sedia ada, mungkin boleh ikuti video perbandingan ringkas antara iOS 7 Beta dan juga iOS 6.

Terdapat 75 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. Tekong, masa running ios 7 dekat ipod tu cepat tak habis bateri?sebab dekat ios 6 kan kebanyakan user ada masalah bateri cepat habis

    • sape yang vote down soalan kau nih?? betul lar dengan soalan ni aku rase..aku pun nak tau jugak huhu

    • saya takboleh beri jawapan lagi sebab tak sampai sehari lagi kan. mungkin lepas seminggu akan beritahu. tunggu ya :D

    • Bagus sungguh inovasi Apple!…iOS7 lebih buruk – cuma lebih feminin daripada iOS6. Pengguna2 iOS Apple sekarang tidak perlu kemaruk sangat update kepada iOS7 – kerana tiada apa2 perubahan yang menarik dan mengujakan pun! Amat mendukacitakan.
      Jikalau Apple mahu meniru bulat2 OS Android pun sepatutnya menjadi lebih baik /menarik, kini nampaknya lebih hodoh lagi bodoh! Inovasi apa kebenda ni?
      Kini tidak perlulah berasa cemburu / teringin sangat dengan produk2 iOS Apple… Thanks a lot Apple.

      • aku pun harap sekurang2nya iOS Jelly Bean. tapi hampa cuma sebab cuma iOS Gingerbread.

      • 1. Secara peribadi, saya berpandangan positif dengan usaha mandiri Apple menaiktarafkan dedicated OS peranti mereka, iaitu iOS7 dan OS X Mavericks.

        Oleh itu, usaha untuk sediakan all-in-one package di bawah kawalan/seliaan satu jenama adalah jauh lebih baik serta memberi faedah nilai-tambah kepada pengguna berbanding sebuah produk dari penggiat ICT yang berlainan (OS orang lain, hardware orang lain).

        2. Walau bagaimanapun, setiap kali iOS di’highlight’kan dalam berita, OS Android juga disebut sebagai bandingan & tandingan.

        Saya pernah sebutkan sebelum ini, bahawa Android dibangunkan oleh Google setelah berlakunya masalah ketidakjujuran/khianat Eric Schmidt (CEO Google, sekarang Pengerusi Eksekutif Google) kepada Apple sendiri. Eric dalam masa yang sama dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Apple ketika itu, bertujuan memajukan halatuju Apple, mewujudkan langkah sinergi yang baik antara Apple-Google. Ertinya, akan bekerjasama antara satu sama lain, serta tidak melanggar core-business masing-masing.

        Malangnya, tindakan Eric di dalam Google yang turut membangunkan bersama OS Android dan Chrome OS telah mewujudkan conflicts of interest. Apakah lagi sumbangan Eric di dalam Apple, selain hanya memindahkan teknologi OS dari Apple ke dalam Google, kemudiannya membangunkan Android.

        Untuk makluman semua, tindakan Eric yang berketurunan Yahudi itu, benar-benar telah menikam belakang Apple. Padanlah Steve Jobs marah sangat-sangat ketika itu. Sekarang, pengurusan utama Apple tidak lagi diterajui oleh Yahudi.

        3. Jadi, katakanlah benar, walaupun pahit.

        • Kih kih…. saya juga ada terbaca beberapa blog yg menyatakan apple juga ada mencuri teknologi dari android.

          cuma tak mahu terus percaya. Hanya fag sejati saja yg suka terus telan konspirasi mcm ni.

        • x kira apa bangsa xkira yahudi, melayu, western, european, yang pasti beza antara manusia yang lain adalah agamanya, Jika seorang yahudi beriman pada Allah, ia juga tergolong dalam orang2 yang bertaqwa. Jika kita lebih berpaksikan bangsa beginilah jadinya sedangkan anda juga lupa steve job bukan orang Islam pun walupun bukan berbangsa yahudi.

          • “Jika kita lebih berpaksikan bangsa beginilah jadinya sedangkan anda juga lupa steve job bukan orang Islam pun walupun bukan berbangsa yahudi.”

            Mana ada bangsa Yahudi, Yahudi tu agama. Israel tu bangsa. Kenapa la sampai sekarang boleh konfius lagi. haih..

  2. aku suka bila ikon2 tu nmpk mcm terapung dgn background…cantik…
    klu la lumia aku mcm tu… :)

  3. Amanz, kalau saya upgrade ios7 beta ni kat iphone saya, apps yg lain contoh whatsapp, skype, instagram etc. tu support ios7 tak? Sebab masih baru release kan so kiranya mcm takde function ke kalau install apps tu?
    Thanks.

    • Dia bukan macam tu. Basically, bila install iOS7 Beta ni maksudnya mungkin aplikasi yang dah ada tu kekal pada iOS6 punya firmware. sekarang ini tanggungjawab pembangun aplikasi untuk membangunkan aplikasi untuk iOS7, dan Beta sekarang ini masih diperingkat developer.

      Boleh guna, tapi kebarangkalian tidak stabil itu tinggi.

  4. laaa…ikhwan nazghi ni pelat “r” rupanya…baru tau. hewhewhew. btw, air dghop =)))

    • Bukan tu je. Notification bar, panorama shot, mail swipe, internet tabs, lock screen, action bar, dan beberapa konsep windows phone.

  5. sebelom pengguna ios dpt OTA release,ak rasa pengguna android akn dpt launcher mcm ni dlu,tp ak x minat pon design mcm ni

  6. nampak kekeliruan disitu…sememangnya pada permulaan pasti ramai pengguna ios7 yg agak janggal dgn pembaharuan ini kelak…whatever…anyway nice to have that colour transition, very delightfull…tp klu gna kat ipad mcm lg menarik…

  7. Akhirnya Apple ambil langkah juga mengubal landskap asal mereka, baguslah. Tidaklah di tokok yang lama lagi.

  8. Celah mana ntah tiru android pun tak tau… LOL!
    By the way, comel je orang yang review iOS7 ni, macam Lisa Surihani,
    tak boleh sebut R. Hehehe…

    • Dah namanya beta… banyak code blum dioptimise… debugging kot pun blum buang lagi kot

    • Yang lebih hebat lepas mencuri tuduh pulak org lain mencuri. Itulah kehebatan apple

  9. Ada terbaca artikel yg mana lcd display warna putih akan lebih jimat bateri berbanding amoled sebab untuk display warna putih tu perlu kuasa (power) yang sangat minima. Tapi untuk warna lain tak tahu pulak. Adakah ini satu kelebihan ios 7 berbanding ios 6?

    • “Sya tidak akan iphone 5 sya ke ios 7.warna2 ikon tu nampak lebih feminin lah.”

      Ada ketinggalan perkataan ke?!
      Ke kesalahan tatabahasa?!

  10. Seteghusnya… Camegha… teringat saya kat lisa surihani : )

    Pastikan battery dicas penuh sebelum buat perbandingan. Tadi dah tinggal 2% je. Hahaha

  11. Yang saya nanti kan adalah pembaharuan aplikasi Photos, Safari baru(saya paling tunggu reading list), iCloud Keychain, AirDrop ( memang saya nantikan sejak pengenalan AirDrop! ), iTunes Radio dan banyak lagi!

    Saya harap ramai ikut seminggu conference ini, sebab banyak features dan idea yang Apple tak cerita semasa pengenalan tempoh hari.

    Saya tak fokus sangat kepada UI saya lagi prefer pembaharuan yang boleh meningkatkan produktiviti!

    • Betul… UI so far so good, cuma icon Photos, Game Center, Camera, Newstand & Safari agak kureng sikit… tapi yg len2 superb.

      Semua penyebab gua jailbreak dah terjawab, tak kisah nak jailbreak ke tak pasni.

      Yg penting, bnyk features yg menarik;
      – iCloud keychain
      – AirDrop
      – Extended Shared Photo Stream + Video
      – Live photo filter, harap video pun ada
      – Notification sync
      – Per app VPN
      – iTunes Radio
      – Auto app update
      – Search from any home screen
      – Official support for game controllers

      Antaranyalah yg dah dapat tau &

      – Dynamic Parallax boleh tahan cool jugak but cosmetic only ;)

      • dan ada pembaharuan pada Multitasking.

        video Lab WWDC bertajuk “what’s new in MultiTasking” memperkenalkan teknologi multitasking yang lebih efisien dan menjimatkan batteri.

        iOS 6 – Aplikasi akan terus bergerak dan selesaikan apa apa yang patut walaupun user telah tutup phone (sleep). kadang sehingga beberapa minit selepas ditutup.

        Apple rasa perkara ini ada penyelesaian yang lebih baik.

        iOS 7 – Aplikasi akan turut padam sebaik user tutup phone(sleep), dan akan resume semua tugas sebaik user hidupkan phone untuk check twitter/email sebagai contoh.

        idea ini dapat menjimatkan bateri dengan banyak.

        selain itu, Apple memperkenalkan background fetch dimana aplikasi akan update content secara diam diam, dan hanya menunggu untuk user buka dan guna. sebagai contoh twitter – andai kata sudah dua tiga hari tidak refresh feed dan anda follow 3000 acc, semestinya akan mengambil masa yang lama untuk semua tweets masuk, jadi feature ini dapat mengurangkan “lag” ketika user mahu guna aplikasi tersebut (dapat mengelakkan user termenung pada content lama). Feature ini boleh digunakan pada email, penghantaran gambar dan sebagainya.

        iOS7 juga akan secara bijaknya belajar Pattern penggunaan user (user akan guna aplikasi pada waktu tertentu), jadi iOS membenarkan aplikasi update content dalam lingkungan Pattern penggunaan tersebut, berbanding dengan iOS 6, dimana aplikasi update content setiap beberapa minit. Feature ini dapat menjimatkan batteri dengan lebih lagi.

        bagi saya feature ini amat membantu, saya pun pening kepala bila mahu guna app tetapi perlu tunggu untuk semua content di muat turun dari server. saya sangat looking forward pada feature baru ini.

    • Tak lupa Live Icon pada Clock & Calendar… nak tunggu 3rd party punya app developer take advantage feature ni & feature AirDrop

    • dan Siri dah bleh guna untuk ubah system settings – adjust volume, brightness, turn on/off bluetooth, wifi, repeat/forward lagu, dll… makin mudah guna

  12. “jika anda lihat byk perubahan yg besar ye antara due ios ni” pfffttttt LOL

  13. tak sabar tunggu iOS7 ni dikeluarkan utk pengguna macam saya ;) GUI nampak bersih dan kemas. mau tengok gesture swipe dari bawah tu. harap function email lebih mendalam.

  14. B-) salam

    iphone yang terbaik dan Berkualiti
    dan nampak mewah.dan senang simpan di poket,easy.simple. and that’s is my smartphone ( Apple ).

    samsung. no komen.
    metrial murah,sorry :

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN