Informasi Teknologi Terkini

Nyah-Kotak : Samsung Galaxy S4

Diterbitkan pada Mei 18, 2013 oleh

Samsung Galaxy S4 telah dilancarkan di Malaysia beberapa minggu yang lepas, dan kini kami berpeluang untuk mencubanya sendiri. Sebelum melihat apakah yang dibawakan oleh peranti ini, mari terlebih dahulu kita lihat apakah yang disertakan bersama-sama peranti ini didalam kotaknya ketika dibeli.

Terdapat 36 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. Satu lagi produk Samsung yang bakal menjadi pilihan pengguna..tetapi kecewa dengan penampilannya yang sama dengan s3, note 2 mahupun produk samsung yang lain..

    Keluarga iPhone juga sebegitu..penampilan dan binaannya hampir keseluruhannya sama..namun..apa yang penting teknologi dan benda2 baru yang dibawa oleh syarikat2 mereka..harus bijak memilih dn membeli..tak kisah harga mahal..yang penting kita puas hati dengan apa yang kita beli…

    • Jika begitu, apakata anda membekalkan set baharu kepada pihak Amanz Network bagi tujuan nyah kotak bagi membuktikkan gambaran sebenar set baharu yg dibuka.

      Boleh tak?

  2. design, speaker, video camera slh satu keutamaan dlm sebuah peranti. samsung ni ciri2 byk tp jrg juga guna dlm seharian. menyesal aq beli benda ni banding dgn htc one lg bagus.

  3. dah try pgg and feel…kekadang ayat dont judge the phone by its plastic kene mention disini..design sama dgn S3 tp feel xsama..curving di sisi,ohh..tp…lengah masa..nak tanya..kalo flash supernexus rom..adakah lengah masa akan terjadi?..sori off topik sat..bcos im not ifaggot

    • wah kaya betul kau. pe lg yg kau beli? ferrari? rumah banglow? padang golf?
      skrg ni ak pakai nokia 3310 dgn nokia lampu suluh je. harap kau boleh share fon dgn ak.

    • camni la mentality org kite. mamat ni nk bg pndapat je pon. masing2 fikir dia nak berlagak. sila ubah jika nak maju

    • Setiap org taste berbeza.. bagi saya yg suka customize android HTC one memang terbaik.. & takde lag langsung.. tgh tggu update 4.2.2.. dan yg penting One lg hensem dari S4.. Huhu..

  4. yg mana 1 lagi ok?
    bateri note 2 atau s4..? mcm menyesal jer beli note 2, 3 minggu lepas..

    • Haha. Erm. Seperti dalam komen sebelum nie, yang ni set pinjam je, so memang dah dibuka sebelum video ni tuk test dia jalan lancar semua ke tak.

      Tujuan buat video nie adalah untuk tunjuk apa yang didatangkan bersama-sama kotak pembelian Galaxy S4. ;)

      • ada sedikit komen la untuk s4 nie..

        penggunaan memory terlalu besar lebih separuh dari ram telah digunakan
        mungkin banyak application yang auto run

        2 gb ram memang x cukup selalu hangup

  5. Saya dah pakai SGS4 hampir 2 minggu.

    Beli kat kedai celcom. Celcom tukarkan sim kad saiz nano (tolong confirmkan?) daripada saiz biasa.

    Grafik display memang menarik – cantik, terang dan jelas. Terutama dari segi warna.

    Bunyi atau suara – kena set hampir maksima baru jelas.

    Dengan RAM 2 gb so far takder lagging.

    Button dan touchscreen agak sensitif. Kalau tersentuh jer aplikasi akan terus running.

    Saya cukup suka dengan fungsi S Voice – boleh arahkan banyak benda spt navigasi, set appoinment/task/alarm/timer/hantar message/main music/tanya weather/open apps/voice dail etc. Tapi so far tak boleh guna untuk hantar email.

    Boleh juga digunakan untuk control tv LG smarttv kat rumah saya.

    Untuk penggunaan yang agak panjang/lama body GS4 ini akan terasa panas. Tapi sejak beralaskan dengan smartcover brand ROCK made in China ni rasa kepanasan itu sudah agak berkurangan dan boleh diabaikan.

    Yang paling saya tak gemar ialah bateri cepat habis. Setiap hari kena charge. Kalau setakat nak buat/terima call yang banyak tanpa penggunaan fungsi smartphone lebih baik guna model handphone lama-lama (contohnya Nokia N95) confirm bateri tahan 3-4 hari.

    Full charging tidak mengambil masa yang lama – kurang dari 2 jam.

    Dari segi kepuasaan untuk surfing Internet – check facebook, email, baca blog, news dan lain-lain saya masih prefer menggunakan iPad 2 kerana kebebasan ruang pemaparan yang lebih luas, speaker yang kuat, senang menaip etc.

    • Kad microSIM yg disokong oleh Galaxy S4…
      Nano SIM hanya digunakan oleh iPhone 5 jer stakat ini :D

    • spec kedua-duanya sama octa-core cuma 2 dibelakang I9502 tu merujuk kepada S4 versi dual sim.

  6. just nak tanya… memory internal. kalau 16 gb, berapa yang tinggal untuk paparan storan dalam. i check my pohne.. hanya tinggal 8.71 GB je. betul ke memory ni atau.. aplikasi untuk set ni terlalu besar guna sampai 5 GB untuk sistem. pls… sape yang dapat explain

  7. Bila la smart phone ni nak ade bateri yang boleh tahan lebih dari 5 hari dengan pengunaan biasa ye

    • bila tengok brand samsung ni, dia dah dibuat di Vietnam, kalau dulu kebanyakan made in china. pandai samsung buat kilang di vietnam. hehe

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN