Informasi Teknologi Terkini

Retrologi – Episod Pertama

Diterbitkan pada September 15, 2015 oleh

Lanjutan daripada minggu lepas, kini kami memilih nama Retrologi untuk segmen berkongsi mengenai sejarah teknologi – dimana kami melihat kembali kepada arena teknologi dan apa yang telah berlaku beberapa tahun lepas, dan mengubah industri teknologi pada masa kini.

Dalam episod kali ini, kami melihat kepada beberapa perkara, termasuk antaranya adalah;
13 September 1985 – Super Mario Bros
9 September 1995 – Sony PlayStation
9 September 1999 – Sega Dreamcast
13 September 2000 – Mac OS X

Terdapat 14 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. Bukan Amanz memartabatkan Bahasa Melayu? Artikel semuanya dalam Bahasa Melayu. Penggunaan singkatan bahasa pun tak pernah berlaku dalam Amanz. Tiba-tiba ada terma “Retrologi”. Ke “Retrologi” ada dalam Bahasa Melayu mahupun Kamus Dewan DBP? Wohaa!!

  2. Mungkin ada baiknya jika segmen Retrologi ni lebih spesifik kepada bidang-bidang tertentu. Jika nak sebut tentang kronologi berkaitan OS, tumpukanlah kepada OS sahaja.

    Jika nak sebut tentang perkembangan games dan perkembangan sejarahnya, eloklah ditumpukan sepada games sahaja.

    Love you, Nisa…

    • Terima kasih atas pendapat bos. Apapun Retrologi tak spesifik pada bidang. Pendek kata, macam versi ‘Hari Ini Dalam Sejarah’ tapi kami buat ‘Minggu Ini Dalam Sejarah Teknologi’. Jadi memang bukan pasal game sahaja, bahkan segala perkara berkaitan teknologi.

      Katakanlah minggu hadapan ada sejarah permainan pertama yang dapat rating R / 18 SG, dan juga berita berkenaan idea penciptaan tetikus oleh Doug Engelbart, kami akan sekalikan dalam video, kerana ia merupakan sejarah teknologi sejagat.

  3. Tahniah Amanz Team.. Aku ni orang yang serius wataknya, tapi bila segmen ni, aku tersenyum sendirian.. Kalah maharaja lawak tapi berinfomatif. Aku cadangkan kekalkan Nisa dalam rancangan ni, untuk rancangan lain, Amanz cari hos lain plak.
    Nanti kalau semua rancangan asyik Nisa je hos, kami tak rasa perbezaan sangat.

  4. bagus…. boleh ada peluang untuk syarikat lain untuk promosi logo atau apa jua yang berkaitan dengan syarikat mereka dalam video amanz.my di atas.. boleh tambah sumber pendapatan…

    namun nampak gayanya pihak apple telah mendapat iklan atau promosi percuma atau memang mereka telah membayar kepada pihak amanz?

  5. hohoho..cik kak..Sega ‘Saturn’ lah…. bukan Sega ‘Satun’
    (minit 3:27)
    cakap english biar betul…kalau bahasa melayu disebut ‘Zuhal’

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN