Informasi Teknologi Terkini

Retrologi – Episod Ke-Empat

Diterbitkan pada Okt 7, 2015 oleh

Dengan perkembangan teknologi yang pesat dari hari ke hari, ada kalanya ia agak menarik untuk melihat kembali kepada era sebelum ini, terutamanya sejarah pengenalan teknologi yang kini menjadi popular atau mengubah pelbagai perkara.

Pada episod Retrologi minggu ini, kami melihat kepada tiga perkara yang telah berlaku pada minggu pertama Oktober dalam beberapa tahun yang lepas, iaitu;
Oktober 1884 – GMT diperkenalkan
Oktober 1985 – Panduan C++ Diterbitkan
Oktober 2005 – iTunes Video

Terdapat 9 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
 1. Sorry Offtopic,

  Hello Amanz Team,boleh tak you guys letak wordpress plug-ins kat amanz.my untuk membolehkan pengunjung amanz boleh edit comment diorang kalau ada typo mistake…..

  #just some suggestion kalau you belima setuju nak letak plug-ins in amanz….

 2. 1-Oktober, 1982 – Pemain CD Pertama di dunia

  Produk komersial Pemain Cekera Padat (CD) pertama di dunia, Sony CDP-101, mulai dijual di Jepun pada tarikh ini.

  2-Oktober 2-1955 – Perkhidmatan Sistem Perkomputeran Elektronik Pertama ENIAC dihentikan

  ENIAC dianggap sebagai sistem perkomputeran elektronik pertama di dunia, dihentikan operasinya pada tarikh ini, selepas perkhidmatannya selama 11 tahun.

  3-Oktober -1950 – Teknologi Transistor dipatenkan.

  Teknologi transistor ternyata telah merevolusikan secara langsung, keseluruhan perspektif kepada pambangunan elektronik dan teknologi perkomputeran. Pada tarikh ini, tiga orang pegawai penyelidik di AT&T Bell Lab, iaitu John Bardeen, Walter Brattain, dan William Shockley, mendapat kelulusan Paten US mengenai penemuan mereka tentang teknologi transistor. Kira-kira dua tahun sebelum itu, mereka telah melakukan demonstrasi berkenaannya.

  4-Oktober-1957 – Sputnik memulakan era Penerokaan Angkasa Lepas

  Sputnik 1, objek buatan pertama manusia berjaya diorbitkan mengelilingi bumi (sebagai setelit) pada tarikh ini. Ia dilancarkan dari Baikonur, Kazakhstan, menjadi penanda aras bagi permulaan era Penerokaan Angkasa Lepas, sekaligus menjadi kebanggaan negara Kesatuan Soviet. Pencapaian ini menjadi berita yang mengejutkan seluruh dunia, terutamanya negara pesaing utamanya US. Fenomena ini mewujudkan perlumbaan teknologi yang sengit di dalam bidang penerokaan tersebut. Akhirnya, selepas mengorbit selama tiga bulan di luar angkasa, Sputnik kemudiannya masuk semula ke ruang atmosfera bumi, serta kemudiannya hangus terbakar pada 4 Januari, 1958.

  5-Oktober-2011 – Steve Jobs meninggal dunia.

  Setelah melalui tempoh lama bergelut dengan penyakit kanser pankreas, tokoh visionari teknologi dan pengasas Apple Computer, En. Steve Jobs meninggal dunia pada tarikh ini. Sumbangan-sumbangan Steve kepada industri teknologi sememangnya tidak dapat dinafikan. Bersama-sama Steve Wozniak, Steve Jobs memulakan revolusi perkomputeran melalui produk PC pertama mereka, iaitu komputer Apple II.

  Setelah disingkirkan dari Apple, Steve menubuhkan NeXT, Inc. kemudiannya memiliki syarikat Pixar, sebuah syarikat yang telah berjaya mengubah pendefinisian-semula ke atas industri animasi grafik perkomputeran. Pada tahun 1997, Apple membeli syarikat NeXT, sekaligus membawa semula Steve pulang balik ke Apple. Sedangkan teknologi pada NeXT menjadi titik-tolak kepada pembangunan Sistem Operasi (OS) lanjutan kemudiannya, iaitu Mac OS X dan iOS.

  Selanjutnya, melalui pengenalan dan kehadiran produk iPhone dan iPad, Steve melonjakkan tingkatan era PC (yang juga pernah dimulakannya), menjadi batu-loncatan kepada pendefinisian baru bagi paradigma teknologi perkomputeran. Usaha Steve ternyata mencapai kejayaan, menakhodakan semula Apple yang hampir jatuh muflis/gulung tikar, kepada syarikat yang paling bernilai sekali di dunia. Ini sekaligus memberi faedah kepada masyarakat pengguna global secara izhar halqi.

  6-Oktober-1942 – Teknologi Photostat dipatenkan.

  Pada tarikh ini, Chester Carlson telah mendapat kelulusan paten, proses yang dinamakan elektrofotografi, sekarang dikenali sebagai photostat. Namun, sehinggalah pada tahun 1946, terdapat sebuah syarikat barulah berminat untuk mengkomersialkan teknologi photostat ini. Akhirnya, syarikat Haloid Company telah mengeluarkan lesen ke atas paten Chester ini. Istilah ‘xerography’ kemudiannya dicipta, bertujuan membezakan proses rutin gambar fotografi biasa (menggunakan filem negatif). Bisnes mesin photostat kemudiannya menjadi hasil pulangan terbesar kepada syarikat Haloid Company, kemudiannya diubah kepada nama syarikat Xerox.

 3. Amanz, minta bantuan. Saya belum berjaya nak attach images dalam ruang komen ni.

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN