Informasi Teknologi Terkini

#SembangLebat – Wahidun

Diterbitkan pada November 10, 2014 oleh

#SembangLebat merupakan salah satu episod perbincangan secara santai beberapa topik teknologi semasa dan juga yang popular dikalangan pengguna dan industri ICT secara amnya.

Pada episod kali ini, Arib Ismail kembali sekali lagi, membincangkan beberapa perkara menarik dalam dunia teknologi, termasuk berkaitan penggunaan tanda penerimaan mesej pada aplikasi permesejan seperti WhatsApp, perbincangan singkat mengenai IoT (Internet of Things), dan juga perbualan santai mengenai dunia konsol dan juga PC. Menyertai #SembangLebat kali ini adalah Ikhwan daripada Amanz.

Terdapat 22 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. Yg cerita pasal video game awal2 tu, kalau video ni diedit/dirakam menggunakan 60fps mesti lawa dan senang nak compare.

  2. (senyum)…

    Secara peribadi, saya tak la minat sangat dengan sembang cara spontan ni. Sebabnya, bila berborak banyak-banyak, mula la tersalah/tersasul cakap.

    Saya lebih suka dengan menulis. Samada sesuatu tulisan itu ringkas atau lebat, ok saja asalkan ia ada point, infonya sahih serta beretika. Jika tersasul typo biasanya tidak terjejas la sangat maksud yang nak disampaikan tu.

    Lagipun penulisan lebih efektif untuk difahami, serta lebih menjimatkan penggunaan data broadband.

    • aduh,smk kot klou tngok ad en macbook ni komen……..
      x hbs hbs pndpt ‘2cent’ dia…..
      …..
      ke aq srg je yg x ska ? :’D

      • Tidak mengapa, jika kamu rasa semak pun. Ini blog berita ICT & teknologi, sememangnya akan ada pros & cons dalam memberi komen. Ini bukannya semata-mata blog hiburan.

        Media hiburan memang la, sesiapa yang tidak berjaya menangkan kegembiraan ramai pihak, dia akan tersingkir.

        Saya sendiri tidak beranggapan pendapat saya ni bernilai tinggi pun, cuma perkongsian info & pendapat sesama pengunjung adalah lebih baik.

        Lepas ni, kamulah pula yang kongsikan info dari inisiatif kamu pula, ok? Jadilah anak jantan.

        Janganlah pula jadi macam sikap Melayu yang Tun M pernah sajakkan dahulu, iaitu sekadar mengiya dan menidakkan perkara yang berlaku di hadapannya.

        • Masyarakat kerap menuding pada mereka yang ‘poyo’ dengan perkongsian ilmiah seperti En.MacBook SA.. tetapi bila mahukan pendapat mereka pula, diam tanpa fakta yang kukuh.

          Ya, nama pun medan peperangan ‘keyboard warrior’.. Semua orang boleh lontarkan apa yang mereka mahukan. Dengan atau tanpa isi yang benar. =)

    • Secara peribadi, saya rasa bagus. Sekadar menulis je lebat, ni br la nmpak mukanya. Gaya en.Book dari penulisan memang hebat. Tapi apa kata lisan plak..Hehe…

    • kadang2 pendapat dia ok…tapi dia rasa mcm dia sorang je betul…org lain semua bg buat atau bagi pendapat x betul

    • Agaknya En Macbook tak tahu kot yang scene #sembanglebat ni dah lama ada sebelum muncul dalam Amanz.my secara rasmi.

      Kami dahulu selalu berkumpul untuk borak hal teknologi secara spontan dengan topik-topik yang dibawa oleh setiap mereka yang hadir. Cuma kali ini Amanz upkan semula dalam bentuk video perbincangan dengan topik-topik khas.

  3. amanz..dalam episod #SembangLebat yang akan datang ni cubalah menemu-ramah pendapat dan pandangan orang ramai tentang sesuata topik yang nak di sampaikan, macam yang nisa buat haritu..”Beratur 30 Jam Untuk Membeli iPhone 6″..mungkin episod #SembangLebat akan menjadi episod yang menarik untuk di tonton suatu hari nanti..manalah tahukan ..?kita sama-sama doakan..tapi kena banyak belajar lagi kot dalam bidang wartawan penyiaran..buat scrip ke ape ke sebelum nk wat perbincang...dan temu-ramah..

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN