Informasi Teknologi Terkini

#SembangLebat – Isnani

Diterbitkan pada November 17, 2014 oleh

#SembangLebat merupakan salah satu episod perbincangan secara santai beberapa topik teknologi semasa dan juga yang popular dikalangan pengguna dan industri ICT secara amnya.

Pada episod kali ini, Arib Ismail membincangkan beberapa perkara melibatkan orang ramai, iaitu mengenai crowdsourcing dan juga crowdfunding. Selain daripada itu, Arib turut membincangkan mengenai penggunaan pengimbas cap jari pada peranti mudah-alih yang menjadi trend ramai pengeluar akhir-akhir ini.

Terdapat 8 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. terbaik la amanz. saya nak bagi 1 pendapat skit. apa kata setiap kali buat sembanglebat ni, cuba amanz bagi rumusan sedikit terhadap perbincangan. maksud saya rumusan bertulis. bru la orang yg menonton lebih faham. hehe.

  2. Psl crowdfunding tu, Tekong kata kalo project tu xcapai target dia akan pulangkn duit. Tape kalo project tu capai target, Kira dapat apa? Duit yg kits fund tu xdpt blk?

    • kalau projek tu capai target, kita akan dapat apa yang kita sumbangkan ikut tahap. Contoh projek stabilizer camera – https://www.kickstarter.com/projects/1499947228/bw05-camera-stabilization-with-kinetic-remote?ref=nav_search

      Kalau projek diatas, duit yang kita fund akan dapat item berikut. (semua harga dalam USD)
      15 USD = terima kasih je
      100 USD = dia bagi poster besar 11x 17
      249 USD = Baru dapat set camera stabilizer.

      Funding tu target 75,000 USD. Tapi setakat ni baru 17,000+ USD. kalau habis deadline tak sampai sasaran, duit akan dipulangkan sebab kalau tak silap, kickstarter akan pulangkan duit kalau sasaran tak sampai. tapi macam biasa, sebab USD, akan ada rugi sikit dari matawang.

      • Kickstarter takkan caj kad kredit kita masa kita pledge. Kalau projek tu dah sampai deadline dan berjaya capai target, baru dia claim amount yg kita pledge tu. Yang terus caj lepas kita pledge tu Indiegogo.

  3. nak tanye bole? yang baju kelabu tu pakai tali pinggang ape? saya nak beli la? nampak sasa pakai tali pinggang tu

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN