Informasi Teknologi Terkini

#SembangLebat – Sab’atun

Diterbitkan pada Dis 29, 2014 oleh

Dengan berada pada penghujung minggu 2014 ini, kali ini melalui SembangLebat, Effi dan Arib berbincang mengenai trend-trend menarik dalam arena teknologi dan gajet sepanjang tahun 2014 ini. Pada masa yang sama, SembangLebat kali ini turut membincangkan beberapa gajet-gajet menarik dan tidak menarik sepanjang 2014 ini.

#SembangLebat merupakan salah satu episod perbincangan secara santai beberapa topik teknologi semasa dan juga yang popular dikalangan pengguna dan industri ICT secara amnya.

Terdapat 12 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. Buat masa sekarang ini, China harus diakui sebagai kilang Dunia. Hampir semua barang yg kita gunakan sehari-hari asalnya dibuat di sana tanpa kita sedari. Powerbank Ori -> dari China. Powerbank murah -> pun China gak. Baju2 -> Kalo ko belek kat almari rumah kau mesti ada yg d buat dari China. Mainan kanak-kanak -> aku rasa semuanya memang dari China. Yg barang2 premium pun dorang dah lama guna China sebagai buruh kasar dorang. iPhone-> design in California, made in China . Sony -> dibuat kat China gak. PS 4 -> kilang dia dekat China. Xbox One -> pun kilang dia dekat dgn kilang PS 4, pun kat China gak.

    • Ya, daripada negara juara penciplak jenama mahal hingga berjaya meruntuhkan jenama asli.
      Semoga pakar2 IT China dapat menciplak iOS & produk2 Apple kerana menciplak adalah satu yang disukai hingga negara China kaya raya & jenama baru mereka digemari akibat dasar menciplak amat dihormati.

  2. Just cadangan bagi yg kurang follow teknologi peranti/OS. Selitkan sedikit gambar2 gajet/OS semasa buat ulasan huhuhu

  3. selitkan juga imej2 peranti yang disebut dlm video ni,bila nk buat the making of sembang lebat?ikhwan nazri?

    • rasanya The Making of Sembang Lebat masih biasa/ masih diawal episod. Kalau saya buat post berkenaan Making Of Mingguan Amanz ok ? Boleh explain:
      – pengetahuan am
      – cara pemilihan lagu
      – gaya editing
      – cabaran rekod outdoor

      amacam? :D

  4. Ada hikmahnya kenapa kebanyakan peranti mempunyai ketahanan beteri yang rendah. Antara sebabnya ialah pengeluar tidak mahu pengguna 24 jam menghadap telefon tanpa menghiraukan orang sekeliling.

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN