Informasi Teknologi Terkini

#SembangLebat – Salasa ‘Asyaro

Diterbitkan pada Feb 16, 2015 oleh

Pada SembangLebat kali ini, kami membincangkan mengenai penggunaan Bluetooth untuk pelbagai perkara, termasuk sokongan pemindahan fail yang semakin kurang digunakan ramai pada masa kini. Disamping itu, pada SembangLebat kali ini juga, kami membincangkan mengenai sokongan penstriman muzik yang dilihat mula menggantikan trend pengguna untuk membeli muzik seperti sebelumnya.

#SembangLebat merupakan salah satu episod perbincangan secara santai beberapa topik teknologi semasa dan juga yang popular dikalangan pengguna dan industri ICT secara amnya.

Terdapat 16 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. File apa tuh ? Hahaha ..
    Video 3gp apa tuh ? Hahaha
    X pahamlahh .. Video apa yg korang maksudkan ? Hahaa

    • Dulu masa zaman 2005 aka zaman Nokia sabun, daun, lesung batu etc etc boleh kata zaman tu agak trend jugak lah simpan video lawak, rempit buat wheelie dalam phone. Ingat lagi time tu pakai app SmartMovie. Masa tu Youtube tak berkembang lagi jadi selalu simpan video video ni dalam phone je. Bosan bosan boleh tengok. Siapa ada video best dalam phone dia time tu memang kitorang akan mintak hantar guna Bluetooth. Sama jugak macam game. Dulu Symbian nak hantar game kena hantar satu satu file pakai Fileman. Game popular time tu Explode Arena sebab boleh lawan Bluetooth dengan kawan. Hahaha. Seronok ingat balik zaman tu.

  2. Secara peribadi aku memang suka gandingan Obe & Arib, tapi apa salahnya kalo Aman cuba. Utk meraikan cadangan Obe, aku dgn ini mengisytiharkan: SAYA NAK AMAN MUNCUL DI #SembangLebat!!!

  3. takguna hotlink buat prepaid internet mahal sbb tempoh validity sebab user tak kan lah guna 1gb setahun. sengal giler. bagi aku 2 bulan pun dah tak logik untuk 1 gb. patut lebih focus kepada kebesaran size data.

  4. Bila baca tajuk sembang lebat confirm terimbau kenangan belajar bahasa Arab masa sek rendah agama. Sembang Lebat: Tiga Belas.

  5. Demi menyahut cadangan Obe.saya dengan ini menyatakan “SAYA NAK AMAN MUNCUL DI#SembangLebat”.Cadangan saya untuk isu-isu seterusnya ialah “Adakah relevan/berbaloi/kelebihan apabila kita membuat pelaburan pada office 365,games,or services secara on9” dan “persaingan/perebutan diantara telco dalam memberikan servis pelan data kepada pengguna” thanx amanz.my kerana mewujudkan slot SembangLebat ini.

  6. Good job guys! Suke #sembanglebat..juz nak bagitaw yang dalam arab nombo 3-9 bile ganding dgn spuluh 10..etc 13, 14, 15 blabla..gandingan tuh must be in masculine+feminine noun form…means either the number 3-9 dlm feminine form and 10 in masculine form or vice versa..

    Example:
    13..it can be: salasa ‘asyarota /// salasata ‘asyaro
    14…: arba’a ‘asyarota /// arba’ata ‘asyaro

    Juz sharing :DDD

    • Mungkin bagus juga jika amanz.my buat segmen pengistilahan teknikal dalam Bahasa Arab.

      Tidaklah mengapa jika elemen-elemen pengkayaan B.Arab dimasukkan ke dalam penulisan ICT khususnya di blog Amanz.my ni, bukannya sekadar penilitian berkenaan Ilmu Nahu/Saraf semata-mata.

  7. Amanz, saya ad cadangan. Mybe korang bole nyatakan gamba apps2 yg korang sebut or ulas or pape shje bnde yg korang ulas. Sbb ad daripada penonton tidak mengetahui apps tersebut or baru mengikuti perkembangan dunia teknologi ini. Pape pun. Sembang lebat semakin mantap semakin hari. Dulu xde iklan skg ad. ;) harap dpt pertimbangkan cadangan saya. Sembang lebat akan jd lebih menarik untuk ditonton n padat dgn info serta warna warni heee peacee

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN