Informasi Teknologi Terkini

Setelah lama tidak bersiaran, kini Arib dan Effi kembali untuk #SembangLebat Musim Ke-2!

Bagi anda yang baru mengenali #SembangLebat, ia merupakan sebuah segmen video podcast secara santai dalam membincangkan beberapa topik teknologi semasa dan popular dikalangan pengguna dan industri ICT secara amnya.

Minggu ini mereka akan membincangkan kelebihan dan kekurangan membeli peranti mid-range tahun ini berbanding membeli flagship pada keluaran tahun-tahun lepas. Jika dinilai dari segi spesifikasi, adakalanya peranti flagship lama dilihat lebih berbaloi apabila diuji dari segi sokongan kustomasi dan kamera. Namun dengan peningkatan teknologi hari demi hari, peranti mid-range telah mula menawarkan pengalaman setanding peranti-peranti flagship lama melalui penambahan fungsi dan prestasi yang lebih pantas.

Terdapat 19 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. Obbey… Video sesuai untuk PREMIUM USER… Terbaik la sembang lebat…
    Sebab nampak WOW

    • celah mana premiumnya? klu premium sentiasa cari latest flagship..

      takkan nak cari recond/2nd set flagship yg dah berkulat.

  2. Pengalaman sendiri. Kawan beli P9 Lite (mid range 2016) dan saya pakai OnePlus One. Dari segi Benchmark antutu, OPO lebih baik. Geekbench pula P9 Lite menjuarai dari aspek Multi Core. Dari segi kepantasan, boleh kata setanding. Tak tau la Phone lain. Bagi aku, it takes 2 years untuk satu flagship tu perform sama level dengan midrange.

    • Note 3 masih ok. Kalau student sgt sesuai. Buat apa bazir duit beli mahal dan guna pulak utk berhibur je. Mcm Obe cakap, kalau nak kamera yang best, ambik flagship lama. Note 3, Note 4, Z3, Z3 compact, S6, G3, G4 pun murah dah, even iPhone 5s masih relevan sekurang2nya utk setahun lagi. Ramai orang guna smartphone mahal, tapi tak ramai yg menggunakan dengan optimum dan produktif. Tapi Redmi Pro mcm akan merubah lagi persaingan akan datang. Spec yang premium pada harga midrange. Kalau kamera dia cun mcm [email protected] pun dah cukup cun dan baka memeningkan kepala pengeluar smartphone premium. Samsung mungkin gah sekarang tapi turun naik ni boleh berlaku sekelip mata je. Tahun lepas Samsung dengan S6 tak berapa menonjol sangat. Tahun ni dgn S7 meningkat naik jualan. Tahun depan belum tentu lagi. Maybe high-end dia masih menguasai, tapi low dan mid-range takde satu pun jenama premium yg dapat menandingi jenama dari China ni. Dan dgn Redmi Pro, Honor 8, etc, jurang antara Premium dgn mid-range dah makin kecil tapi beza harga semakin besar. Yang menang actually kitalah sebagai pembeli.

  3. Bagi aku, aku tak kisah pun. Janji kena dengan spec yang aku nak pastu kena dengan harga.

  4. Mmm, baru-baru ni nak cari phone untuk relative, dapat pulak 1Obefiend ngan Arib keluar video ni.

    Terima kasih anda semua di Amanz. Jimat masa aku untuk mulakan survey.

  5. Kalau strategi akw..beli flagship pling latest dan premium..lepas tu pakai smpai rosak..

  6. Puas aku cuba tangkap apa nama telefon yang Arib pegang tu. Mohon lepas ni dekat post kalau boleh tulis nama telefon / gajet yang terlibat. Terima kasih :)

  7. Tanya, kalau Samsung A9 Pro vs all those Huwaei dan Redmis camne? Saya lebih utamakan ketahanan battery.

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN