Informasi Teknologi Terkini

Peranti semakin berkuasa dengan pemproses lapan teras dan skrin melangkaui HD Penuh. Ini menyebabkan jangka hayat peranti pintar yang kita gunakan setiap generasi semakin pendek. Zaman mengecas peranti setiap 3 hari sekali ketika menggunakan telefon Symbian Nokia sudah berlalu. Ini menybebkan teknologi pengecasan pantas pada peranti yang kita miliki semakin penting. Dua sistem pengecasan pantas popular wujud di pasaran sekarang. VOOC yang digunakan pada peranti Oppo dan Adaptive Rapid Charging (ARC)yang digunakan oleh Samsung. ARC sebenarnya adalah nama lain untuk Qualcomm Rapid Charging 2.0 yang turut boleh ditemui pada Nexus 6 dan HTC One M8. Sistem pengecasan pantas manakah yang lebih pantas? Kami melakukan ujian dimana sebuah Oppo N3 dicas menggunakan VOOC dan sebuah Samsung Galaxy S6 Edge dicas menggunakan ARC. Sebuah lagi Samsung Galaxy S6 dicas menggunakan pengecas biasa. Keputusannya di dalam video di atas.

Terdapat 44 komen
Komen Popular
Keseluruhan Komen
  1. Macam tertarik plak kat oppo n3 tu. Skrin pun besar.. Letak sebelah s6/edge pun nampak design s6 boring..

  2. … tapi s6 edge tak guna cable samsung yg disediakan. tuh cable blackberry. Boleh buat semula tak?

    • Kabel usb2.0 sama je semua. Tak ada beza. Samsung sendiri mengiklankan 50% dalam masa 30 minit jadi ujian ini mengesahkan apa yg diiklankan oleh Samsung.

        • High Speed cable ialah kabel high speed data. Peranti majoriti masih USB 2.0. Tak silap hanya Note 3 pakai USB 3.0 yang kepantasan data transfer lebih tinggi.

          So kabel mana-mana pun kalau kabel usb 2.0 sama je ampere untuk charging.

          Pengecas Samsung ARC ini kepala dia je yang lain. Bukan kabel. Kepala yang sambung pada palam tu yang membezakan dari pengecas peranti lama. Kemudian pada waktu yang sama software kena ada sokongan

          For example XPeria Z3 International tak sokong Quick Charge 2.0. Tapi yang Jepun sokong pulak. Aneh betul Sony.

          • Maaf tuan. Saya rasa ada perbezaan kabel usb original dan yang lain. Boleh try lain lain punya kabel kalau tak percaya dan sukat arus sendiri

          • bg sy… kabel tu pon penting jgk…. sllu kene mcm ni sbb cable…. bila pki cable x ngam… cas tpon 4jam pon masih 80% ape hal… lps tuka je cable trus laju….

    • Jenama cokia China kalau cepat dicaskan, cepatlah dia habis bateri…
      Ini semua dakyah Oppo utk merosakkan Samsung, Oppo kan ke jenama China suka menipu dengan iklan over-acted?

  3. Kalau hp biasa pakai charger pengecasan pantas still boleh cas laju jugak ke? (walaupun tak selaju mana)

  4. Kurang valid la bang. Brapa amperage charger? Capacity battery utk setiap phone malar atau tak?

    Saya cadangkan untuk install apps battery yang ada fungsi merekod % battery setiap sela masa contoh setiap 5 minit dan dieksport ke .csv. Kemudian diplot setiap data kedalam excel untuk hasilkan graf yang lebih valid.

    Kecerunan graf melambangkan kepantasan cas, lebih curam lebih pantas.

    • Thanks atas cadangan tetapi ini ujian simple sahaja bagi caj fixed time tengok berapa peratus naik dari 0%. Lain kali kami akan buat ujian lebih l337.

      • bagus dh usaha, tp kalo bleh pki cable yg diberi khas keatas peranti…aku pun pnah try chrge zenfone pki soket asal tp cable yg lain (bukan yg asus ori) masuk chrge agak lambat sdikit….iphone kt mane???

    • gagal la….baik buat semula pkai aksesori original..kabel lain pun ade effect jgak.. galaxy S6 pn mmg dh ade fast charging sama mcm S6 EDGE tp mcm kelakar la plak dpt result lain hahaha.. kira ni bole buat tajuk “Gunakan yg ORI” :P

      • Kabel USB 2.0 mana mana pun sama je.

        Kabel dalam kotak sama je dengan kabel lain. Why? Macam kabel HDMI. Beli dari kedai mana-mana sekalipun sama je pasal internal sama dan limited kepada arus maksimum yang dibenarkan oleh protokol USB 2.0

        Ini ada saya sentuh dalam artikel usb 1.0, usb 2.0, usb 3.0 dan USB-C di bawah

        http://amanz.my/2015/03/ada-apa-dengan-usb-c-sejarah-kemampuan-dan-masa-depannya/

        Saya pakai kabel Blackberry tetapi Charging ke 50% masih mengambil masa 30 minit. Ini konsisten dengan iklan Samsung sendiri yang mengatakan perkara yang sama. Maka jelas sekali penggunaan kabel Blackberry ini tidak menjejaskan langsung tempoh pengecasan peranti. Tidak langsung terjejas masa mengecas seperti yang diiklankan

        Jangan tertipu dengan kabel. Jika kabel usb 2.0 maximum ampere dia boleh push masih lagi maksimum 5 Ampere tak kira kabel Apple, HTC, Nokia, Xiaomi, Huawei ataupun Ninetology.Quick Charge 2.0 (dan Samsung ARS) hanya menyokong boleh push arus sehingga 2 ampere sahaja.

        So TLDR

        Kabel tidak mendatangkan kesan dan dari video menunjukkan keputusan konsisten dengan apa yang diiklankan oleh pihak Samsung sendiri. Kabel USB 2.0 tak kira siapa buat tidak ada beza kalau digunakan.

        • Tak sama bang. Material kabel pengaruhi arus yamg mengalir, brapa banyak tenaga hilang sepanjang aliran. Kabel mahal ada extra protection utk minimize loss.

          • yup… betul tu…

            aku pernah try dekat note 3, berbeza kabel berbeza kadar masa pengecas dia… basically kabel yang dibekalkan oleh pembuat memang lagi besar amperage dia compare yang lain…. (macam mana aku tahu? sebab note 3 ada apps boleh check amperage masuk semasa mengecas, guna kabel ori akan dapat 1200mAh ke 1800mAh… guna kabel lain bawah 1000mAh… so effect banyak kat situ)

            nak tahu lebih tepat kena ada ammeter disitu… baru tahu berapa arus yang masuk… baru nampak adil(sebab oppo punya charger jenis da siap sambung…samsung jenis kena plug kabel…)

            kena usaha lagi untuk tingkatkan mutu….

        • effi ni memandai je
          ak thu la sbb ak pernah mngalami masalah kabel

          klu bli kabel yg mahal dan berkualiti mmg cepat bettery full

          xcaye try laa

      • Ceteknya tahap saintifik inkuiri mu adik. Mesti spm baru ni. Takpa nanti da masuk Uni, adik akan faham pentingnya data dan graf untuk buat keputusan.

  5. mak tengok belum apa2 lg dah x valid..peratus bateri berdasarkan kapasiti bateri..sah2 dah kapasiti x sama..macam mana korang buat konklusi berdasarkan peratus bateri tu..adoyai

  6. knp samsung gune cabel blackberry???
    knpe xgune yg samsung punye??
    mesti ad byk losses gune blackberry punye

    • mmg btol bro., aku pun dh pnah ujikaji pasal mende nie….kdg2 tue soket lain pun efek jugkk

  7. amende laaaa….. buat la review elok2 sket.. cap ayam sgt..!!
    nk test fast charging pkai kabel blackberry..kalo adik aku buat mcm ni mau nya aku tempeleng muka dia hhahahah..

  8. based on what others said with their comments… obe fail quite miserably this time..no offence

    • Seconded that, maybe he just chasing due date to produce content. Quality taruh belakang juga. This ia not to amanz standard imo.

  9. Bro amanz, cube try charger official oneplus one. Sbb aku pakai charger tu and boleh caj sejam sudah 60%. Laju jugakla die caj tpi tak selaju vooc. Sekian.

  10. Lebih mnarik if oppo n3 tu beat dgn samsung note 3.. dua2 batery atas 3k mah..
    note 3 pakai cabel 3.0..
    Pnggunaan kabel dan plug juga mmpengaruhi kecepatan peratusan charging…

Komen

Nama
Web

TIPS & ULASAN