Aplikasi iPhone Dan iPad Yang Terjejas Disebabkan XCodeGhost Dilaporkan Melangkaui 4000 Aplikasi

Diterbitkan pada Sep 24, 2015. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada awal minggu ini, laporan mengenai aplikasi iOS yang dijangkiti malware telah hadir, mengatakan sekitar 70 lebih aplikasi terkesan dibawahnya. Nampaknya, angka tersebut tidak begitu tepat, dan dari hari ke hari, kini lebih 4000 aplikasi dilaporkan terjejas dengan kod tersebut.

Malware ini dilihat hadir disebabkan oleh pembangun aplikasi yang menggunakan XCode versi tiruan yang tercemar dengan kod berbentuk malware. Ini sekaligus mengakibatkan aplikasi yang dibangunkan menggunakannya terkesan dengan malware ini, dan diterbitkan di Apple AppStore. Terdapat beberapa aplikasi yang telah memperbaiki kod tersebut – tetapi mungkin ada pengguna yang masih belum mengemaskini aplikasi pada peranti mereka.

Walaubagaimanapun, malware tersebut dikatakan lebih seperti adware – dan tidak memberikan kesan serius terhadap pengguna buat masa ini. Daripada beberapa ujian yang dilakukan penganalisa, malware tersebut boleh membuka sesuatu URL, atau memaparkan aplikasi dari AppStore didalam aplikasi.

Apple sendiri telah mula mengeluarkan notifikasi kepada pembangun dalam menasihatkan mereka menggunakan perisian XCode versi asli dan bukannya versi tiruan – yang mana secara tidak langsung memberikan kesan kepada pengguna iPhone dan iPad.

komen


© Amanz / 2022 Kami