Cari @ Amanz

Samsung Malaysia hari ini secara rasminya telah melancarkan telefon pintar terbaru mereka untuk pasaran tempatan, iaitu keluarga peranti Samsung Galaxy S8. Dibawahnya, dua telefon pintar ditawarkan, iaitu Galaxy S8 dan Galaxy S8+, selain sejumlah aksesori seperti Gear VR dengan alat-kawalan, Gear 360 baru, dan juga penyambung ke desktop dinamakan Samsung DeX.

Samsung Galaxy S8 membawakan rekaan serba baru dengan skrin menyeluruh dan bingkai yang sangat nipis. Samsung mengelarnya sebagai “Infinity Display”, selain melengkapkan telefon ini dengan cip pemprosesan 10nm yang menawarkan kuasa pemprosesan yang lebih tinggi dan juga penggunaan tenaga bateri yang efisyen.

Ia turut hadir dengan sokongan kamera belakang 12-megapixel yang menawarkan rakaman gambar sangat jelas berbanding pelbagai peranti lain di pasaran. Sokongan kalis air turut disertakan, selain integrasi pengimbas mata untuk memudahkan proses log masuk. Samsung turut buat pertama kali tidak menyertakan sebarang penjenamaan pada bahagian hadapan, selain butang Home dan navigasi utama diubah kepada bentuk maya.

Untuk peranti Galaxy S8 juga, pihak Samsung menyertakan sokongan pembantu maya digital mereka tersendiri dinamakan sebagai Bixby. Bixby menyokong bahasa Malaysia, tetapi sokongan input berasaskan suara untuknya masih tidak disokong lagi. Bixby juga turut mempunyai sebuah butang khusus pada bahagian tepi peranti.

Galaxy S8 ditawarkan pada harga RM3299 di Malaysia, sementara Galaxy S8+ pula ditawarkan pada harga RM3699.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd