Microsoft Mengesahkan Windows 10 Untuk ARM Akan Menyokong Aplikasi Di Luar Windows Store

Diterbitkan pada Mei 12, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Baru seminggu sahaja berlalu apabila Microsoft mengumumkan Windows 10 S di samping peranti Surface Laptop, yang dikatakan khusus untuk industri pendidikan. Nampaknya pengumuman-pengumuman tentang sistem operasi dari Microsoft tidak berakhir di situ sahaja.

Di acara Microsoft Build yang sedang berlangsung, syarikat perisian gergasi dunia tersebut mengumumkan versi sistem operasi Windows 10 yang boleh digunakan dengan cip pemprosesan ARM. Sistem operasi ini, yang diberikan nama Windows 10 ARM hadir dengan beberapa ciri-ciri yang menarik, dan diantaranya ialah sokongan untuk memuat-turun aplikasi-aplikasi yang tidak berada di Windows Store.

Menurut sebuah video yang ditunjukkan oleh pihak Microsoft, ini adalah kerana Windows 10 ARM hadir dengan sebuah lapisan pelagak (emulation layer) x86 yang membantu aplikasi-aplikasi ini boleh dipasang dan digunakan tanpa sebarang pengubahsuaian daripada pihak pengguna. Pelagak ini menggunakan lapisan Windows yang sudahpun digunakan untuk menggerakkan aplikasi 32bit di dalam sistem operasi 64bit.

Daripada video tersebut, pihak Microsoft dilihat menggunakan aplikasi 7Zip sebagai contoh aplikasi yang boleh digunakan oleh sistem operasi ini. Aplikasi tersebut dapat dilihat boleh dimuat-turun dan dipasang begitu sahaja.

Pada pendapat kami, melalui pembentangan ini sahaja, sistem operasi Windows 10 ARM sudahpun menunjukkan bahawa ia mempunyai potensi dan nilai penggunaan yang lebih baik daripada Windows 10 S yang dilancarkan pada minggu lalu. Akan tetapi, ini hanyalah permulaan sahaja, dan kami pasti bahawa Microsoft akan mengemaskini lagi kedua-dua sistem operasi ini supaya ianya dapat digunakan sebaik sistem operasi penuh Windows 10.

komen


© Amanz / 2022 Kami