Cari @ Amanz

DxOMark sedia terkenal dengan ujian penanda aras untuk kamera pada peranti mudah-alih, mahupun kamera biasa. Terkini, DxOMark telah pun mengeluarkan skor untuk Huawei Mate 10 Pro – yang mana memperlihatkan ia mencatatkan skor lebih tinggi berbanding dengan iPhone 8 Plus ataupun Galaxy Note 8.

Huawei Mate 10

DxOMark memberikan skor sebanyak 97 untuk Huawei Mate 10 Pro, meletakkan ia dikedudukan kedua tertinggi – hanya satu skor kurang daripada Google Pixel 2.

DxO mengatakan Huawei Mate 10 Pro memberikan pengalaman rakaman gambar yang sangat baik, termasuk pada keadaan cahaya malap. Rakaman gambar pada kadar zoom dua kali juga adalah baik, selain simulasi bokeh yang baik. Untuk rakaman video pula, ia dikatakan menawarkan rakaman yang pantas dan autofokus yang jitu.

Huawei Mate 10 Pro hadir dengan lensa 20-megapixel untuk rakaman gambar hitam-putih, dan juga 12-megapixel untuk rakaman RGB. Kedua-duanya menggunakan penjenamaan Leica, serta menggunakan sensor f/1.6.

Harga jualan Huawei Mate 10 Pro masih belum diumumkan lagi di Malaysia, namun ia dikatakan akan berharga kurang daripada RM3399 – harga jualan Mate 9 Pro pada tahun lepas.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd