Hampir 4 Juta Akaun Jobstreet Digodam – Semak Akaun Anda Terlibat Atau Tidak

Diterbitkan pada Okt 31, 2017. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sebelum ini, kita sedia mendengar yang mana hampir 50 juta data akaun peribadi pengguna tertiris, dan dijual oleh pihak tidak bertanggungjawab. Pihak berkuasa masih tidak mengeluarkan sebarang komen lanjut berkaitan dengannya, dan hanya mengatakan sedang melakukan siasatan berkenaan perkara berkenaan.

Ekoran daripada perkara berkenaan, kini data berkenaan telah mula tertiris dan tersebar melalui sebuah perkhidmatan Tor, yang mana menyertakan sejumlah data pengguna – termasuk nama, jantina, tarikh lahir, alamat rumah, nombor telefon, nombor kad pengenalan dan juga kata laluan.

Kini, laman Have I Been Pwned yang sering menambah data-data yang tertiris dan digodam ini telah turut menambah Jobstreet pada pangkalan data mereka. Bagi pengguna yang ingin menyemak sama ada anda terlibat dengan data yang tertiris daripada JobStreet pada Mac 2012 yang lepas ini, boleh menyemaknya pada laman Have I Been Pwned dengan memasukkan alamat emel atau nama pengguna anda.

Seperti biasa, anda dinasihatkan untuk menukar kata laluan untuk perkhidmatan JobStreet untuk mengelakkan sebarang kejadian tidak diinginkan.

komen


© Amanz / 2023 Kami