Blocks Mengumumkan Project OpenWatch – Sistem Operasi Jam Tangan Pintar Berasaskan Android Oreo

Diterbitkan pada Mac 8, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada tahun 2014 iaitu 4 tahun lepas, kami melaporkan berkenaan Blocks yang memperkenalkan konsep jam tangan pintar modular seakan Projek Ara. Mereka kemudiannya melancarkan jam ini di Kickstarter pada tahun 2015 tetapi ditangguhkan kerana gagal menghasilkan prototaip. Walaubagaimanapun, mereka tidak mahu mengalah dalam arena jam tangan pintar dan kini mengumumkan Project OpenWatch.

Project OpenWatch adalah sistem operasi Android Wear yang diolah (Custom ROM) untuk jam tangan pintar. Tujuan Blocks memperkenalkan projek ini adalah untuk membantu pengeluar jam tangan pintar mempunyai sistem operasi yang lebih baik. Ini kerana sistem operasi jam tangan pintar Android Wear adalah tidak begitu dioptimasikan dan kerap mempunyai pepijat.

Projek ini juga akan tersedia untuk semua jam tangan pintar yang sudah berada di pasaran hari ini, dan ditawarkan sebagai Custom ROM, selain turut ditawarkan untuk jam tangan pintar Blocks sendiri. Blocks bekerjasama dengan kumpulan pembangun daripada Carbon dan LineageOS untuk membina sistem operasi jam tangan pintar ini.

Board Source Project (BSP) iaitu kod sumber terbuka Project OpenWatch ini dijangka akan hadir untuk umum pada pertengahan Mac 2018.

komen


© Amanz / 2022 Kami