Cari @ Amanz

Pada tahun lepas, kami ada melaporkan bahawa E-Volo telah menguji penerbangan helikopter swapandu Volocopter mereka di sekitar bandar Dubai. Bandar tersebut mensasarkan bahawa menjelang tahun 2030, 25 peratus daripada kenderaan di bandar tersebut adalah kenderaan elektrik yang akan menjamin alam sekitar kekal bersih.

Baru-baru ini, syarikat E-Volo telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka akan menguji Volocopter mereka di bandar Singapura pula pada tahun 2019 kelak.

Apa yang menarik disini ialah ujian teksi terbang swapandu ini akan dilakukan dengan kerjasama beberapa agensi kerajaan Singapura, termasuklah Ministry of Transport (MOT), Civil Aviation Authority of Singapore (CAAS) dan Economic Development Board (EDB).

E-Volo akan bekerjasama dengan CAAS terutamanya untuk merangka skop ujian penerbangan dan memastikan semua keperluan keselamatan dicapai sebelum ujian penerbangan tersebut bermula.

Dalam pada itu, E-Volo juga akan membuka pusat R&D dan kejuruteraan di Singapura, dan akan menjadikannya pusat serantau mereka untuk pengembangan mereka di rantau Asia.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd