Cari @ Amanz

Sistem Pengenalan Wajah Di China Gagal Membezakan Pesalah Jalan Raya Dengan Iklan Di Tepi Bas

Link Copied!

China ialah negara dengan sistem pemantauan rakyat yang terbesar di dunia. Sistem ini menggunakan perisian pengenalan wajah untuk mengesan penjenayah melalui kaca mata pintar dan menangkap pesalah jalan raya. Di bandar Ningbo, sistem pengecaman wajah yang digunakan gagal membezakan wajah manusia sebenar dengan wajah pada iklan bas.

Ini menyebabkan wajah pengerusi syarikat Gree Electric Appliances, Dong Mingzhu dipaparkan sebagai pesalah yang melintas jalan secara secara haram. Papan tanda diletakkan di tepi jalan akan memalukan insan yang berjaya dikesan oleh sistem dengan memaparkan wajah, nama dan juga sebahagian kad pengenalan. Kerana kegagalan sistem, polis trafik Ningbo terpaksa memintas maaf kepada Dong Mingzhu. Mereka juga berjanji untuk mengemaskini sistem bagi mengelakkan masalah yang sama berulang.

Jelas sekali sistem pengenalan wajah yang digunakan boleh dimanipulasi. Menjelang 2020 sistem “kredit sosial” dipercayai akan diperkenalkan di Beijing. Kredit akan dipotong apabila individu melakukan kesalahan. Apabila kredit turun ke tahap rendah, kehidupan individu tersebut mungkin sukar mendapat perumahan rakyat, sekolah untuk anak atau diharamkan dari keluar negara.


Komen ()