Carian
Jabatan Kehakiman A.S Memulakan Pendakwaan Terhadap Huawei Atas Tuduhan Penipuan Bank Dan Mencuri Rahsia Teknologi
January 29, 2019 Effi Saharudin

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) hari ini memulakan pendakwaan terhadap syarikat Huawei beberapa bulan selepas CFO mereka Meng Wanzhou ditahan di Kanada. Sebanyak 23 pertuduhan dikenakan ke atas Huawei kerana mencuri rahsia teknologi milik T-Mobile, penipuan perbankan dan menghalang proses pengadilan.

Pertuduhan yang dikenakan adalah serius kerana Huawei didakwa dengan sengaja mengelirukan pihak bank dalam urusan dengan anak syarikat mereka Skycom yang melakukan urusan dengan Iran. Umum diketahui perdagangan dengan Iran adalah dihalang kerana sekatan yang dikenakan oleh pihak PBB. Pihak DOJ kini akan melakukan proses ekstradisi Meng Wanzhou dari Kanada bagi menghadapi pertuduhan.

Huawei turut berhadapan dengan tuduhan mencuri teknologi robot Tappy milik T-Mobile. Robot ini digunakan sebagai ganti jari manusia dalam proses ujian telefon pintar. Jurutera Huawei didakwa mengambil gambar, ukuran dan mencuri komponen bagi menghasilkan robot yang sama. Pihak Huawei masih belum mengeluarkan kenyataan rasmi ke atas pertuduhan yang dihadapi.

Komen