Sony Xperia 10 Dan Xperia 10 Plus Dilancarkan – Skrin Nisbah 21:9, Dwi-Kamera, Pembesar Suara LDAC

Diterbitkan pada Feb 25, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Banyak berita kami laporkan mengenai telefon pintar Sony sebelum ini. Antaranya adalah nama siri XZ diganti kepada Xperia 1 dan siri XA diganti dengan Xperia 10 dan 10 Plus. Hari ini, ketiga-tiga peranti ini telah dilancarkan secara rasmi. Baru sahaja tadi, kami sudah laporkan mengenai peranti mercu SonyXperia 1. Mari kita lihat peranti kelas pertengahan mereka pula.

Dua peranti kelas pertengahan telah dilancarkan. Dua-dua peranti ini menggunakan skrin memanjang yang lebih panjang daripada biasa, iaitu bernisbah 21:9. Seperti biasa, peranti kelas pertengahan Sony adalah dalam kategori peranti premium.

1. Sony Xperia 10

Xperia 10 mempunyai skrin bersaiz 6.0-inci, resolusi FHD+ dan rekaan bingkai yang lebih nipis. Akan tetapi, Sony dilihat masih tidak menggunakan takuk dan kekal dengan ‘dahi’ yang tebal. Xperia 10 dijana cip pemproses Snapdragon 630 yang dipadankan dengan RAM 3GB dan storan dalaman 64GB. Kamera utama adalah dwi-lensa yang menggabungkan sensor 13+5 Megapixel dan kamera swafoto 8 Megapixel. Bateri yang agak kecil, hanya 2870mAh dan mempunyai pengimbas cap jari ‘klasik’ Sony yang berada di sisi. Peranti ini dikatakan dijual pada harga $399, iaitu sekitar RM1625.

2. Sony Xperia 10 Plus

Xperia 10 Plus adalah ‘abang’ kepada Xperia 10. Ia mempunyai skrin lebih besar, iaitu 6.5-inci. Lain-lain adalah sama, termasuk saiz bingkai dan saiz ‘dahi’. Ia dijana dengan cip pemproses yang lebih berkuasa, Snapdragon 636 yang dipadankan dengan memori 4GB RAM dan 64GB storan dalaman. Bateri juga adalah lebih besar, 3000mAh dan lokasi pengimbas cap jari juga adalah sama. Ia akan dijual pada harga $499, iaitu sekitar RM2033.


Kedua-dua peranti ini dilihat menggunakan bahan binaan besi dan nampak premium. Pembesar suara buat kedua-dua peranti ini menyokong LDAC daripada Sony sendiri, di mana ia memberi kualiti audio yang baik – walaupun audio dimainkan secara nirwayar.

Menjadi persoalan kepada peranti ini adalah, sokongan aplikasi dalam nisbah baru serta kemampuan peranti ini dengan hanya mempunyai saiz bateri yang kecil.

komen


© Amanz / 2022 Kami