Huawei Dilaporkan Akan Menyaman Kerajaan A.S Kerana Mengharamkan Jualan

Diterbitkan pada Mac 5, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Peralatan 5G keluaran Huawei diharamkan dari digunakan di Amerika Syarikat. Ini dilakukan kerana kerajaan A.S mengatakan ia digunakan oleh China untuk tujuan intipan. Penggunaan telefon pintar keluaran mereka juga diharamkan untuk kakitangan kerajaan atas sebab yang sama. Menurut laporan The New York Times, Huawei akan memfailkan sama ke atas kerajaan A.S kerana pengharaman jualan yang dilakukan.

Saman dipercayai akan difailkan di Texas yang merupakan lokasi ibu pejabat Huawei di A.S. Kerajaan Amerika Syarikat sehingga kini tidak menunjukkan sebarang bukti intipan dilakukan oleh Huawei bagi pihak kerajaan China. Oleh sebab itu Huawei berkata pengharaman tanpa bicara yang telah dilakukan adalah salah di sisi undang-undang.

Pertelagahan di antara A.S dan Huawei sudah berlarutan agak lama. Hanya tahun lalu CFO Huawei telah ditahan di Kanada bagi pihak A.S bagi membolehkan beliau dibicarakan atas tuduhan penipuan bank dan penjualan teknologi ke Iran. Pihak Huawei menolak sebarang tuduhan dan percaya CFO mereka akan didapati tidak bersalah.

komen


© Amanz / 2022 Kami