Cari @ Amanz

Spotify pada waktu artikel ini ditulis ialah perkhidmatan penstriman audio dengan jumlah pelanggan yang terbesar diikuti pula oleh Apple Music. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Terpulang kepada pengguna untuk memilih perkhidmatan yang mana lebih sesuai dengan keperluan harian. Tetapi biasanya harga ialah faktor utama yang membuat pengguna memilih. Harga langganan Spotify pada iOS adalah lebih mahal berbanding Apple Music kerana “cukai Apple” yang dikenakan.

Apple mengenakan bayaran 30% ini kerana mereka mengawal sistem pembayaran yang disokong di dalam App Store. Oleh seban kewujudan cukai Apple ini, Spotify mendakwa Apple tidak adil kepada pesaing sehingga mengehadkan pilihan kepada pengguna. Oleh sebab itu Spotify telah memfailkan aduan kepada Suruhanjaya Eropah (EC) untuk memastikan Apple tidak mendiskriminasikan pesaing dan bersaing secara adil pada platform yang dimiliki mereka.

Ini diumumkan oleh Daniel Elk yang merupakan CEO Spotify menerusi laman mereka pagi ini. Selain harga langganan yang lebih mahal, Apple menghalang integrasi Spotify pada produk mereka seperti Siri, HomePod dan Apple Watch. Apple turut didakwa menghalang Spotify dari melakukan kemas kini pada aplikasi atau menghubungi pelanggan secara terus bagi memperbaiki perkhidmatan. Kerana halangan integrasi ini, pengguna merasakan Apple Music adalah pilihan lebih baik sekaligus memilih untuk melanggan.

Spotify berharap Suruhanjaya Eropah akan memastikan pengguna diberikan hak memilih sistem pembayaran dalam aplikasi iOS,  pembangun aplikasi dibenarkan bersaing dengan adil oleh pengendali kedai aplikasi atas talian dan membenarkan pembangun menghubungi pelanggan secara terus untuk promosi serta pemasaran aplikasi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd