Cari @ Amanz

Kerajaan telah mengumumkan pada Belanjawan 2019 yang lepas, dimana mereka akan mengenakan cukai perkhidmatan kepada perkhidmatan digital dari luar negara seperti Nefflix, Spotify dan sebagainya mulai 1 Januari 2020 kelak. Menyentuh mengenainya hari ini, kerajaan mengumumkan yang mana cukai perkhidmatan digital sebanyak 6% akan dikenakan kepada syarikat-syarikat berkenaan.

Untuk makluman, terdapat beberapa negara lain yang turut melaksanakan cukai perkhidmatan digital – seperti Russia, Norway dan juga New Zealand. Pengenalan cukai perkhidmatan digital ini sekaligus dijangka memberikan persaingan sihat antara syarikat dalam negara dan juga luar negara – memandangkan syarikat dalam negara sedia perlu membayar cukai, dan tidak adil untuk syarikat luar negara terlepas begitu sahaja daripada pembayaran cukai.

Bercakap mengenai cukai perkhidmatan digital ini, semestinya ramai yang tertanya-tanya sama ada ia akan memberikan impak kepada kenaikkan harga perkhidmatan digital berkenaan atau sebaliknya. Menyentuh mengenainya, ia diperkatakan yang mana beberapa negara OECD lain telah mula mengenakan cukai digital, dan penyedia perkhidmatan digital sedia membayar cukai perkhidmatan digital ke negara berkaitan, sekaligus memberikan petanda yang mana penyedia perkhidmatan berkenaan mungkin tidak menaikkan harga.

Apa pun, seperti biasa, kita perlu nantikan apakah reaksi para penyedia perkhidmatan digital seperti Netflix, Spotify dan sebagainya menjelang perlaksanan ini kelak – sama ada harga akan dipertingkatkan ataupun dikekalkan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd