Kenderaan Elektrik Di Eropah Perlu Dilengkapi Sistem Bunyi Amaran Untuk Pejalan Kaki

Diterbitkan pada Jun 7, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kelebihan kenderaan elektrik berbanding enjin konvensional ialah ia tidak mencemarkan udara. Dengan dunia yang kini sedang menghadapi krisis pemanasan global. Tetapi penggunaan kenderaan elektrik mewujudkan satu masalah baru terutamanya kepada golongan pejalan kaki. Ia bergerak dengan senyap keutamaannya pada kelajuan rendah.

Di Eropah, mulai 1 Julai kenderaan elektrik dengan empat tayar dan ke atas perlu dilengkapi sistem Acoustic Vehicle Alert System (AVAS) yang menghasilkan amaran bunyi 56 decibel apabila ia bergerak pada kelajuan di bawah 20 km/j. Ini adalah tahap kelantangan yang sama seperti sebuah mesin pendingin hawa. Dengan bunyi yang dihasilkan, pejalan kaki terutamanya OKU penglihatan boleh mendengar apabila kenderaan elektrik menghampiri mereka. Ini dapat membantu ketika ingin melintas jalan.

Terdapat banyak sistem keselamatan untuk pejalan kaki telah dibangunkan oleh pengeluar. Nissan menghasilkan sistem lampu pada bahagian luar kenderaan yang memberikan amaran kenderaan akan mula bergerak. Jaguar pula membangunkan kenderaan ‘bermata’ yang melihat penjalan kaki.

komen


© Amanz / 2022 Kami