Signify Trulifi Menawarkan LiFi Sepantas 150 Mbps Menerusi Lampu LED

Diterbitkan pada Jun 21, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Teknologi LiFi membolehkan rangkaian Internet menggunakan cahaya digunakan. Ia diperkenalkan pada tahun 2011 sebagai Visible Light Communication sebelum dipendekkan menjadi Light Fidelity (LiFi). Penggunaannya masih lagi rendah tetapi Signify telah mengumumkan sistem Trulifi mereka yang menawarkan sistem LiFi dengan kelajuan mencecah 150 Mbps.

Kelebihan sistem Trulifi ialah sebuah bilik boleh dilengkapi sistem Internet dengan hanya menggunakan lampu LED Hue yang berfungsi sebagai penghantar-terima (tranceiver). Pengguna hanya perlu menyambung mentol pintar ini tanpa perlu melakukan pendawaian tambahan seperti sistem sedia ada.

Walau bagaimanapun untuk menikmati rangkaian Internet Trulifi, komputer riba atau telefon pintar perlu menggunakan dongle USB. Kerana ia menghantar isyarat Internet menggunakan cahaya, halangan objek legak boleh menyebabkan sambungan terputus. Ini menjadikan LiFi sebagai sistem alternatif di kawasan yang mempunyai masalah gangguan radio yang tinggi yang menyebabkan WiFi tidak boleh digunakan.

komen


© Amanz / 2022 Kami