Carian
YTL Menzahirkan Rasa Sangsi Mengenai Penukaran Pelantar Pembelajaran Frog VLE Oleh Menteri Pendidikan
July 3, 2019 Nazrin

Pada minggu lepas, kami ada melaporkan bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia telah hadir dengan sebuah pengumuman bahawa 10,000 sekolah dibawah projek sekolah 1BestariNet oleh YTL akan diambil alih oleh Celcom, Maxis dan Telekom Malaysia sehingga hujung tahun 2019, dimana kerajaan akan memilih pembekal baru untuk projek sekolah digital pada tahun 2020.

Projek 1BestariNet yang dikendalikan oleh syarikat YTL melalui syarikat telekomunikasi Yes menggunakan pelantar pembelajaran Frog VLE, dan menurut kicauan yang dikeluarkan oleh Menteri Pendidikan Maszlee Malik, akan ditukarkan kepada Google Classroom menjelang bulan ini.

Pihak YTL kini hadir dengan kenyataan akhbar dimana mereka menzahirkan rasa kecewa kerana projek 1BestariNet tersebut, yang diterajui oleh mereka sejak tahun 2011 selama tujuh tahun kini akan ditukar terus tanpa mengambil kira projek tersebut, yang sepatutnya kini memasuki fasa ketiga dan terakhir.

Menurut YTL, mereka sudahpun melengkapkan dua daripada tiga fasa yang dirancang, dan pada penghujung fasa ketiga, pada awal tahun 2019 akan membolehkan tenaga pengajar dan juga para pelajar untuk membiasakan diri mereka dengan cara pengajaran dan pembelajaran digital.

Mereka juga mengatakan bahawa Frog VLE kini mempunyai kandungan pendidikan yang menuruti silibus semua matapelajaran dari Darjah 1 hingga Darjah 5 untuk semua jenis sekolah rendah. Pelantar digital tersebut juga mempunyai 7 juta soalan kuiz yang boleh dikongsi oleh para guru dan pelajar.

Bukan itu sahaja, untuk penyeliaan sambungan Internet kepada sekolah-sekolah 1BestariNet ini, YTL juga berkata mereka telah dipinggir oleh pihak kerajaan, dan tiada penjelasan mengapa diberikan. YTL berkata mereka sebelum ini telah dipanggil bersama-sama dengan syarikat-syarikat telekomunikasi yang lain, tetapi kenyataan terbaru Maszlee Malik telah menyebabkan kekeliruan oleh pelbagai pihak.

Komen