Cari @ Amanz

Sejak pertengahan tahun ini, kerajaan Malaysia melalui Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan mula beralih daripada penggunaan siaran analog kepada siaran digital MyFreeView secara sepenuhnya menjelang penghujung tahun ini.

Pihak kerajaan telah mula menutup siarang rangkaian analog bermula dengan Pulau Langkawi sebagai kawasan ujian dengan berjaya, dan kini sedang berada didalam proses untuk menutup penggunaan rangkaian-rangkaian analog di negeri-negeri lain, bermula dengan negeri-negeri Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Perak. Negeri-negeri lain akan melalui proses ini tidak lama lagi.

Hari ini, pihak SKMM telah mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan masih berada di landasan masa yang dikatakan sebelum ini, dimana semua negeri-negeri di Malaysia akan beralih ke rangkaian televisyen digital MyFreeView pada 31 Oktober kelak,

Peralihan kepada siaran digital dan penutupan siaran analog akan membenarkan lebih banyak rangkaian televisyen digital untuk dibangunkan, manakala frekuensi analog yang dibebaskan boleh digunakan untuk tujuan-tujuan lain, seperti untuk tujuan 5G dan sebagainya.

Buat masa ini, MyFreeView hadir dengan 15 rangkaian televisyen digital yang boleh ditonton secara percuma.

Bagi mereka yang masih belum mendapatkan STB MyFreeView, ataupun ingin membeli televisyen yang hadir dengan sokongan untuk siaran MyFreeView, anda boleh layari laman web MyFreeView.TV.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd