Pengasas Smartisan Kini Diharamkan Dari Membeli Tiket Kapal Terbang, Keretapi Dan Hartanah Mewah

Diterbitkan pada Nov 7, 2019. oleh .

Nama Smartisan muncul semula di laman Amanz kerana mereka melancarkan telefon pintar terbaru Jianguo Pro 3 dengan kerjasama ByteDance yang membangunkan aplikasi tular TikTok. Ramai mungkin tidak mengetahui kerjasama ini berlaku selepas Smartisan mengalami masalah kewangan yang serius dengan bebanan hutang yang tinggi.

Smartisan TikTokPengasas Smartisan Technology, Luo Yonghao kini dikenakan pelbagai halangan di China selepas didapati gagal mengikuti beberapa keputusan yang dijatuhkan oleh mahkamah. Beliau kini dihalang dari menaiki pesawat, kereta api halaju tinggi, duduk di hotel mewah, kelab malam, kelab golf, membeli insurans berpremium tinggi dan menghantar anak ke sekolah swasta.

Smartisan didapati bersalah tidak menghormati kontrak bayaran $650,000 untuk komponen yang dibeli dari Yulong Communications Technology. Selepas disaman Smartisan masih gagal melangsaikan hutang. Luo Yonghao pada waktu ini menanggung hutang peribadi melebihi RMB 100 juta (~RM59 juta).

Selepas dimasukkan ke dalam senarai hitam kerajaan, Luo mengeluarkan kenyataan rasmi menerangkan situasi beliau menerusi laman Weibo peribadi. Beliau berjanji akan membayar kesemua hutang syarikat sebelum meminta maaf kepada penghutang, pelabur dan pengguna.

Smartisan terpaksa menjual beberapa harta intelek mereka kepada ByteDance bagi mengurangkan hutang. Terdapat laporan kesemua kakitangan bahagian penghasilan telefon pintar kini telah berpindah ke ByteDance.

komen


© Amanz / 2023 Kami