Carian
Samsung Akan Mengilangkan Peranti Mampu Milik Seperti Galaxy A Menerusi Pihak Ketiga Di China
November 19, 2019 Effi Saharudin

Samsung menutup kilang milik mereka di China sebagai langkah mengurangkan kos selepas pegangan pasaran mereka di negara tersebut terjejas teruk. Pengilangan telefon pintar mereka kini dipindahkan ke Vietnam dan India. Tetapi menurut laporan Reuters, pengilangan peranti akan diteruskan di China menerusi pihak ketiga seperti Wingtech.

Wingtech ialah syarikat ODM yang turut mengilangkan telefon pintar untuk pengeluar lain seperti Huawei, Oppo dan Xiaomi. Samsung dilaporkan akan mengeluarkan sekitar 60 juta peranti menerusi pihak ketiga tahun hadapan. Ini adalah sekitar 20% dari sasaran 300 juta peranti untuk tahun 2020.

Peranti yang dikilangkan kelak adalah dari kelas pertengahan mampu milik (seperti Galaxy A dan M) untuk pasaran Asia Tengara dan Amerika Selatan. Wingtech akan bertanggungjawab dalam menghasilkan rekaan dan pengilangan dengan Samsung memantau kualiti produk.

Dengan menggunakan ODM, kos operasi dapat dikurangkan bagi membolehkan mereka kekal bersaing dengan peranti kelas pertengahan pengeluar China yang menguasai pasaran pada waktu ini. ODM membeli komponen dalam jumlah besar dan harga yang lebih rendah. Peranti kemudian boleh dijual pada harga yang 15% lebih murah berbanding yang dikilangkan sendiri oleh Samsung.

Komen