Carian
TM One Dan MPSJ Menandatangani Memorandum Kerjasama Untuk Membangunkan Projek Bandar Pintar Di SS15
December 12, 2019 Nazrin

Baru-baru ini, syarikat telekomunikasi tempatan Telekom Malaysia dilaporkan bahawa mereka telah memulakan ujian penggunaan rangkaian 5G mereka di kawasan SS15, Subang Jaya.

Hari ini, pihak TM One telah menandatangani perjanjian bersama-sama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya untuk membangunkan beberapa projek yang menggunakan rangkaian 5G yang sedang diuji di kawasan SS15 sekarang.

Diantaranya ialah projek Smart Traffic Light, Smart Parking dan Smart Safety & Security yang sudahpun mula beroperasi sejak bulan November yang lalu.

Ketiga-tiga projek ini digunakan untuk membantu pihak MPSJ untuk mengawal kesesakan lalu lintas di kawasan SS15 yang cukup terkenal untuk masalah tersebut.

Selain daripada mengawal lampu isyarat jalan, sistem trafik 5G oleh TM One juga boleh digunakan oleh pengguna untuk mencari tempat letak kenderaan disekitar kawasan perniagaan SS15 menggunakan aplikasi yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan yang bukan sahaja boleh memberitahu berapa banyak tempat meletak tempat kenderaan kosong yang tinggal, malah boleh membawa pengguna ke plot parking kenderaan yang masih terbuka.

Dalam pada itu, sebanyak 100 kamera litar tertutup (CCTV) akan dipasang untuk meningkatkan tahap keselamatan orang-ramai yang sering berulang-alik di kawasan tersebut. Disamping itu, CCTV ini juga akan membantu untuk melihat jika ada tempat letak kereta yang kosong.

TM One, melalui syarikat penyelidikan mereka, TM R&D juga telah memulakan ujian untuk projek bekalan air Smart Water System di beberapa kediaman persendirian di kawasan SS15, manakala butiran lanjut mengenai Smart Retail Analytics akan diperkenalkan tidak lama lagi.

Memorandum yang ditandatangani oleh kedua-dua pihak ini memastikan bahawa ujian projek-projek 5G ini akan berjalan selama enam bulan sehingga bulan April 2020.

Apabila ditanya, pihak TM One turut memberitahu bahawa terdapat kebarangkalian besar bahawa projek ini akan diteruskan selepas jangkamasa tersebut.

Kerjasama ini dilihat akan mempercepatkan cita-cita MPSJ untuk menjadi bandar pintar menjelang 2030 dan Selangor sebagai negeri pintar menjelang 2025.

Komen