Cari @ Amanz

Untuk kekal menarik minat pengguna terhadap aplikasi-aplikasi media sosial, ia kerap dikemaskini dengan pelbagai ciri dan fungsi baharu. Sebelum ini Twitter telah menyokong pemberian reaksi dalam DM yang diterima menggunakan emoji. Fungsi pemberian reaksi ini dimulakan oleh Facebook, yang mana memberi tanda suka sudah terlampau lama digunakan – jadi reaksi adalah alternatif. Terkini, Google Message pula dilihat ingin melakukan perkara yang sama.

Jane Machun Wong, iaitu seorang pembangun yang terkenal dengan mendapat akses awal terhadap pelbagai fungsi dan ciri baharu yang masih diuji dalam Facebook, Instagram, Twitter dan banyak lagi – telah mengicau bagaimana fungsi pemberian reaksi dalam Google Message.

Menerusi fungsi ini, Google Message boleh memberikan reaksi dalam bentuk emoji seperti; πŸ‘, 😍, πŸ˜‚, 😦, πŸ˜₯, 😑 dan πŸ‘Ž. Tidak pasti lagi bila Google akan edarkan fungsi ini. Tetapi ini adalah satu perkara yang menarik. Juga tidak pasti adalah, sama ada fungsi ini boleh digunakan untuk SMS biasa atau hanya RCS.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd