Cari @ Amanz

Microsoft Surface Duo akan hanya dilancarkan pada penghujung tahun ini. Telefon pintar dwi-skrin yang boleh dilipat ini adalah yang pertama menggunakan sistem operasi Android dan selepas pembangunan Windows Phone dihentikan. Tidak seperti Galaxy Fold, Z Flip dan RAZR, Surface Duo tidak mempunyai skrin kecil pada bahagian luar untuk memaparkan notifikasi. Untuk menyelesaikan masalah ini, Microsoft akan menggunakan ciri “mengintai” pada Surface Duo.

Ciri ini ditiriskan oleh ciapan WalkingCat semalam. Untuk menggunakannya pemilik Surface Duo hanya perlu membuka sedikit bahagian penutup peranti dan skrin kecil akan memaparkan kesemua notifikasi yang diterima. Sekiranya panggilan telefon pula diterima, sebahagian kecil skrin akan menunjukkan identiti pemanggil. Skrin ini akan membesar apabila skrin dibuka sepenuhnya untuk menjawab panggilan.

Dari demo yang tertiris ini, Microsoft mungkin telah melakukan kesilapan dengan tidak menyertakan skrin kecil pada bahagian luar untuk memaparkan notifikasi. Memandangkan peranti masih belum dilancarkan, Microsoft masih mempunyai masa untuk mengubah rekaan kerana sistem intaian notifikasi yang dipaparkan di atas adalah tidak mesra pengguna.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd